Actualitate

IMAGINI de poveste cu eclipsa de lună

O eclipsă de Lună prin penumbră s-a produs în seara de 10 ianuarie. Este prima dintre cele patru eclipse prin penumbră din anul 2020.

În seară de 10 ianuarie s-a văzut prima eclipsă de Lună din acest an. Urmatoarea eclipsa de Luna, vizibilă și din țara noastră, se va produce la 5 iulie 2020 și este tot prin penumbră.

De cand s-a format Luna, în urma cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, ea se îndepărtează de planeta noastră (cu aproximativ patru centimetri pe an). În perioada de rotație a satelitului în jurul Pământului, care durează aproximativ 29 de zile și jumătate, se disting patru faze: Luna Nouă, Primul Patrar, Luna Plină, Ultimul Patrar. Potrivit NASA, avem două - patru eclipse de Soare în fiecare an, în timp ce eclipsele de Luna sunt mai puțin frecvente.


O eclipsa de Luna se produce întotdeauna în momentul fazei de Lună Plina, deci când Soarele este în opoziție cu Luna. Fazele - Luna Nouă sau Luna Plină - se produc la fiecare două săptămâni, dar eclipse se produc, de regula, de patru ori pe an.

Pentru ca un astfel de fenomen să aibă loc, este necesar ca cele trei corpuri cerești, Soarele, Pământul și Luna, să se afle aproximativ pe aceeași direcție.


Pământul are întotdeauna o umbră în spațiu creată de lumina Soarelui, care are o parte centrală mai întunecată și o parte externă mai puțin întunecată, numită penumbră. În timpul unei eclipse de Lună, aceasta intră, treptat, în umbra Pamantului. La un moment dat, Luna poate dispărea aproape de tot, fiind vizibilă doar ca un disc de culoare roșie închisă, numită "Luna sângerie". Aceasta este o eclipsa totala de Luna, potrivit www.space.com.

Cea mai veche eclipsa de Luna consemnată a avut loc în anul 3450 i.Hr. În vechile culturi, când avea loc o eclipsa, oamenii spuneau că soarele sau Luna au fost înghițite de balaur sau de dragon. În cultura veche românească, oamenii spuneau că erau mâncate de varcolaci.


Sursa foto: Facebook - Jorj Mircea

Ultimele Stiri
abonare newsletter