Actualitate

Declarații șocante. Marga, fost ministru de externe (!) și rector UBB: „Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României”

Profesorul Andrei Marga, fost ministru și fost rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a făcut afirmații șocante, în contextul războiului din Ucraina.

Marga, fost ministru și rector UBB: „Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României”. FOTO: Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava Marga, fost ministru și rector UBB: „Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României”. FOTO: Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava

 

 


Marga este de părere că Ucraina se află în „frontiere nefirești” și trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României. Acesta a făcut afirmațiile în cadrul unui eveniment desfășurat la Alba Iulia, unde și-a lansat cartea „Soarta democrației” în cadrul Târgului de Carte „Alba Transilvana”, scrie publicația Ziare.com.

 


„Suntem într-o situație absolut specială și o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei - Transcarpatia, Poloniei - Galiția, României - Bucovina și Rusiei - Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Ne cramponăm, va fi conflict. Să fim foarte limpezi, cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America și cu Rusia, Germania, Ucraina și cu China și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a spus Andrei Marga, răspunzând unei întrebări pe tema războiului din Ucraina.

Profesorul universitar este de părere că „ar trebui ca supraputerile Statele Unite, China, Rusia și Uniunea Europeană să aibă o înțelegere pentru o nouă structură de securitate în Europa și în lume”.


„Cât timp nu e această structură de securitate, iar toate părțile se înarmează și vin pe câmpul de luptă din Ucraina, nu va fi posibilă democratizarea nici în Ucraina, nici în rest. Și restul e într-un fel confiscat și deturnat de la democrație, a completat fostul ministru al Educației.

„România nu are ce căuta în acest război”

Marga a completat că știe situația din Ucraina în condițiile în care a fost la un moment dat responsabilul cooperării cu această țară din partea Guvernului României.


„Acolo mai e mult până la democrație, acolo la ora actuală partidele sunt interzise, televiziunile sunt sub controlul uneia dintre ele. Acolo sunt oameni foarte bogați care pleacă cu banii din țară. O țară din care marea parte a oamenilor pleacă cu bani, cu tot, n-are cum să fie nici democrație, nici dezvoltată”, a mai precizat fostul rector.

Andrei Marga a mai spus că „România nu are ce căuta în acest război”, susținând că țara noastră „are toate resursele să nu sufere cu criza energetică”.


Andrei Marga (76 de ani) a fost ministru de externe al României în perioada mai-august 2012, ministru al educației între 1997-2000 și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca timp de 15 ani, între anii 1993-2004 și 2008-2012. 

În 2012, a fost numit șef al Institutului Cultural Român, dar nu a rezistat mult la conducerea instituției fiind implicat într-o serie de scandaluri. În 2015, Tribunalul Maramureș a stabilit definitiv că profesorul universitar a fost colaborator al fostei Securități comuniste.

CITEȘTE ȘI:

Putin vrea „să termine cât mai repede posibil” războiul din Ucraina: „Din păcate partea adversă a refuzat orice proces de negociere”

abonare newsletter