Actualitate

Turiștii români fac probleme nu doar la munte, ci și la mare. Patru MORȚI într-o singură zi, inclusiv un salvamar

Steagul roșu pe litoralul românesc este ca inexistent. Patru morți înregistrate într-o singură zi, inclusiv a unui salvamar aflat în misiune de salvare.

Turiștii români fac probleme nu doar la munte, ci și la mare. Patru MORȚI într-o singură zi, inclusiv un salvamar. FOTO: Depositphotos.com Turiștii români fac probleme nu doar la munte, ci și la mare. Patru MORȚI într-o singură zi, inclusiv un salvamar. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Numeroase cazuri de neglijență crasă au fost semnalate de salvamontiști vara aceasta, inclusiv cel al unei fetițe dusă pe munte în șlapi de gumă, aflată în pragul hipotermiei. Cazurile de acest fel nu lipsesc nici de pe litoral, unde, deși steagurile roșii sunt abrorate, turiștii continuă să intre în apă.

 


Marea Neagră este agitată de câteva zile, iar înotatul este strict interzis, lucru semnalizat de salvamari prin arborarea steagului roşu, care este însă ignorat de mulți turiști, care ajung să îşi pună viaţa în pericol. 

Începând de duminică, salvamarii au înregistrat zeci de intervenţii în care au scos din valuri turişti ce ignoră sfaturile, steagul roşu şi forţa naturii. Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului, spune că situaţia aceasta, cu o Mare Neagră agitată, va mai dura circa o săptămână. 


„Sunt valuri foarte mari, puternice şi un curent foarte mare. Nimeni nu respectă nimic. Degeaba arborăm steagul roşu”, a declarat Vasile Borteş, pentru Adevărul.   

Trei turiști și un salvamar au murit înecați, în doar 24 de ore

În numai 24 de ore, patru oameni au murit înecaţi în staţiunile de la malul mării. Trei dintre aceştia erau turişti, iar cel de-al patrulea este chiar un salvamar. 


„Marile probleme sunt cu copiii. Foarte mulţi copii în apă, deşi nu au ce căuta cu fluturaşi pe mâini, saltele sau colaci. Astea se folosesc la piscină, dar lumea nu vrea să înţeleagă”, spune Vasile Borteş. 

Salvamarul atrage atenţia că cei dotaţi cu echipamente gonflabile sunt rapid luaţi de curent şi, în numai câteva secunde, sunt purtaţi la o distanţă considerabilă de mal.


Luni, 8 august, alarma s-a dat pe o plajă din Saturn, unde un tânăr de 23 de ani din judeţul Suceava a fost scos din valuri în zona golfului Diana. Medicii au încercat în zadar să-l resusciteze. 

O altă tragedie s-a petrecut în Eforie Nord, zona Hotelului Boutique Citadel. Un turist de 28 de ani din Ialomiţa a intrat în apă, iar la un moment dat a fost văzut în pericol de înec de Sorin, un salvamar cu experienţă care a intrat imediat după el. Dar nu a reuşit să-l scoată. Au murit amândoi. 

A patra victimă a fost consemnată marţi dimineaţa în Costineşti. Un tânăr de 25 de ani din Suceava a fost scos la mal de alţi turişti. Medicii l-au resuscitat, dar, în cele din urmă, au fost nevoiţi să declare decesul.

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

INCONȘTIENȚĂ! Doi părinți și-au dus copilul pe vârf de munte în șlapi. FOTO

abonare newsletter