Actualitate

Hramul Catedralei „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, sărbătorit sâmbătă

Sâmbătă va avea loc serbarea hramului Catedralei „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca. Vezi de la ce oră începe Sfânta Liturghie Arhierească.

Hramul Catedralei „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, sărbătorit sâmbătă / Foto: Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla Hramul Catedralei „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, sărbătorit sâmbătă / Foto: Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla

 

 


Hramul Catedralei „Schimbarea la Față”, de pe Bulevardul Eroilor, numărul 10, va fi celebrat sâmbătă, pe data de 6 august 2022.

 


Episcopul de Cluj-Gherla, Preasfințitul Claudiu, va celebra, de la ora 10:30, Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor de preoți.

Schimbarea la Față, sărbătorită din 1456

Schimbarea la Faţă este sărbătorită în întreaga Biserică catolică şi ortodoxă începând cu anul 1456.


Din acest an, data de 6 august a devenit ziua în care toţi creştinii celebrează „Schimbarea la Faţă” a Mântuitorului de pe Muntele Taborului în faţa a trei dintre ucenicii Săi.

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla readuce în atenția credincioșilor acest moment al viziunii Mântuitorului:


„Lumina pe care o contemplăm în sărbătoarea Schimbării la Față este lumina și bucuria care ne așteaptă, fiindcă, așa cum știm, singurul lucru cert de pe acest pământ este moartea. Dar pentru noi, ceea ce este spaima cea mai mare a lumii, este o bucurie. Fiindcă pentru noi, cei care credem în Isus Cristos, moartea nu este decât o trecere înspre adevărata viață. Noi nu suntem făcuți pentru această lume, în care simțim la tot pasul durerea, întristarea, suferința, în care lacrimile noastre de bucurie se împletesc cu lacrimi de suferință. Noi suntem făcuți pentru o bucurie și pentru o fericire veșnică. Aceasta este rugăciunea lui Isus înainte de Patimă: «ca bucuria Mea să fie deplină în ei». Suntem făcuți pentru o eternitate, o infinitate de bucurie, la aceasta suntem chemați. Și dacă intrăm în această logică, dacă ne ducem zi de zi viața și crucea aducându-ne aminte de Lumina taborică, cea care ne așteaptă și pe noi, vom trece mult mai ușor prin această «vale a lacrimilor», fiindcă vom ști că, la un moment dat, vom intra «în bucuria Stăpânului nostru»”, se arată în comunicatul de presă al Episcopiei Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

Despre Catedrala „Schimbarea la Față”

Catedrala „Schimbarea la Faţă” este amplasată pe B-dul Eroilor nr. 10, în municipiul Cluj-Napoca. Biserica, construită din zid (piatră şi cărămidă), în stil baroc a trecut, în existenţa sa istorică, prin patru ipostaze succesive: la origine a fost biserică romano-catolică fiind ctitorită între anii 1775-1779 de către Ordinul Fraţilor Minoriţi „fratres minores” numiţi şi franciscani.


La 22 septembrie 1779 când era aproape terminat, turnul se prăbuşeşte. Împărăteasa Maria Tereza donează 7000 de florini şi construcţia turnului este încredinţată arhitectului Johann Eberhardt Blaumann care l-a refăcut mai târziu, în anul 1782. În sec. al XIX-lea, biserica a primit ajutoare din partea unor familii armene, dintre ai căror membrii mulţi sunt înmormântaţi în criptele ei.

În anul 1930, în timpul păstoririi Arhiereului de pie memorie Iuliu Hossu, Episcopia Greco-Catolică a Gherlei şi-a mutat reşedinţa la Cluj. Cu acest prilej, biserica minoriţilor a fost dăruită Bisericii Române Unite, de către Sfântul Părinte Pius al XI-lea, devenind Catedrală şi primind hramul „Schimbarea la Faţă”.

Ca urmare, în perioada 1930-1940, lăcaşul este adaptat cultului oriental. În anul 1948, al scoaterii în ilegalitate a Bisericii Române Unite, Catedrala a trecut în posesia Bisericii Ortodoxe Române.

După 50 de ani, la 13 martie 1998, biserica „Schimbarea la Faţă” a fost preluată din nou de către greco-catolici, redevenind Catedrală. Din 6 august 2021, în Catedrala episcopală a Eparhiei de Cluj-Gherla, la un altar lateral, pot fi venerate moaștele Fericitului Episcop Iuliu Hossu, Arhiereu de Gherla și de Cluj-Gherla (1917-1970), primul Cardinal al românilor, vestitorul Marii Uniri de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918 și Episcop martir pentru credință.

Ultimele Stiri
abonare newsletter