Actualitate

„Fascinanta Indie”, o expoziție de excepție despre arta și cultura indiană, își așteaptă vizitatorii la Iulius Mall (P)

Ambasada Indiei în România, Moldova și Albania, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei și Iulius Mall prezintă, în perioada 1 – 19 iulie 2022, expoziția „Fascinanta Indie”, într-un generos spațiu găzduit de Iulius Mall Cluj-Napoca.

Expoziția prezintă locuri fascinante și exotice din India, monumente istorice, festivaluri și tradiții din India. De asemenea, vor fi expuse textile indiene, artă indiană, sari-uri și haine tradiționale ale femeilor indiene din colecția de îmbrăcăminte a designerului și colecționarului Anamaria Lazăr.
Expoziția își propune nu numai să ducă spectatorii într-o călătorie imaginară în India, ci și să ofere o idee despre bogăția culturii indiene.

„Fascinanta Indie”, un prim eveniment de acest fel la Cluj-Napoca


„Expoziția «Fascinanta Indie» este prima de acest gen. Evenimentul, care este organizat de Ambasada Indiei în colaborare cu Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca și Iulius Mall, prezintă bogăția culturii, frumusețea și grandoarea Indiei”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Excelența Sa domnul Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei la București.

„India nu este necunoscută românilor. Cu toate acestea, expoziția va oferi o privire asupra locurilor, artei, arhitecturii, culturii și tradițiilor Indiei dincolo de ceea ce majoritatea oamenilor sunt de obicei conștienți”, consideră diplomatul.


„Expoziția prezintă și o colecție de textile indiene, curatoriată de designerul Anamaria Lazar. Textilele, de asemenea, au o istorie lungă în India. India a fost una dintre primele care au filat, țesut și vopsit țesături. Exponatele doamnei Lazar vor țese o poveste a textilelor indiene, așa cum au evoluat de-a lungul timpului”, ne-a mai declarat Excelența Sa domnul ambasador.

„Urez bun venit clujenilor și tuturor celorlalți la expoziție. Sper că expoziția îi va inspira să viziteze India pentru a-i cunoaște măreția în mod nemijlocit”, a mai transmis Excelența Sa domnul Rahul Shrivastava.


O poveste de iubire pentru un om și o cultură fascinantă

O parte semnificativă a expoziției care poate fi vizitată în mod gratuit la Iulius Mall Cluj-Napoca este construită de colecția de textile indiene a designerului Anamaria Lazăr.
Iată ce ne-a spus autoarea colecției despre modul în care s-a întâlnit cu civilizația indiană: „Am trăit în India o poveste de iubire care mi-a purtat pașii pe Drumul Mătăsii. În cele 7 călătorii făcute în India mi s-a revelat treptat frumusețea artei textile indiene, am observat ținuta femeilor indiene în viața reală și în muzee, găsind inspirație pentru propriile mele creații, pe care le-am denumit Rajkumari, adică «Prințesa», personificarea grației feminine”.


 Autoarea ale cărei creații le veți putea vedea la expoziția de la Iulius Mall spune că preocupările sale legate de obiecte vechi i-au prilejuit întâlnirea cu diverse elemente de costum indian. „Am descoperit mai întâi kurtiurile bogat ornamentate cu broderie Kutch din Pakistan, apoi  somptuoasele fuste și dupattele (șal tradițional – nota red.) străvezii cu broderie zardozi (create pentru ceremoniile de nuntă), apoi fustele și salurile femeilor din triburile nomade, din fir de bumbac sau lână, toarse și țesute manual, colorate cu pigmenți vegetali.” 

Publicul se va familiariza cu tehnici de țesere manuală (khadi), cu tehnici de imprimare: Block print, tie & dye, Ajrakh, cu tehnici de ornamentare: broderie zardozi, broderie kantha, broderie sozni, broderie rabari, Banjara, kutch…


Autoarea spune că, în expoziție, vor fi prezente cinci personaje, pe care vizitatorul este invitat să le cunoască: femeia rabari (trib de păstori nomazi de capre), femeia Banjara (un trib nomad, ancestorii romilor), copila rajput (rajputi poshak) și două femei Rajput gătite de nuntă. 

„Întregul demers omagiază munca artizanilor indieni anonimi și este exprimarea recunoștinței mele profunde pentru tot ce m-a învățat India”, mai spune designerul Anamaria Lazăr.

Așadar, de la 1 iulie, timp de zece zile, expoziția „Fascinanta Indie” își așteaptă vizitatorii care vor să descopere un univers cultural de excepție. Intrarea este liberă.

Vizitatorii clujeni, fascinați de expoziție

Mai mulți clujeni au trecut în prima zi pragul expoziției și au fost plăcut surprinși de universul cultural care s-a deschis în fața lor. Mulți dintre ei s-au aflat la prima „întâlnire” cu cultura indiană.

„Cultura din India a fost mereu pentru mine un subiect care mi-a atras atenția și stârnit curiozitatea. Prin această expoziție am descoperit lucruri pe care nu le știam despre cultura lor și cu siguranță mi-a stârnit curiozitatea pentru a organiza o mică escapadă cât de curând în India”, a declarat unul dintre vizitatori.

„Este interesant cum granițele culturale se sparg în cadrul acestei expoziții. Am descoperit lucruri noi pe care nu le știam. Am fost surprins de îmbrăcămintea pe care o purtau cei din trecut și detaliile care sunt atât de exacte încât nu îmi pot imagina cât de mult timp au petrecut cei care le-au brodat”, a transmis unul dintre clujenii prezenți la expoziție. 

CITEȘTE ȘI:

Festival dedicat reprezentării femeilor în arta, cultura și societatea indiană, la Cluj

abonare newsletter