Timp Liber

Echinocțiul de primăvară 2022 are loc azi. Când trecem la ora de vară și dăm ceasurile înainte

Echinocţiul de primăvară, în 2022, are loc la data de 20 martie, la 17:33, la două zile după faza de Lună Plină. Când se schimbă ora?

Echinocțiul de primăvară 2022 are loc azi. Când trecem la ora de vară și dăm ceasurile înainte/ depositphotos.com Echinocțiul de primăvară 2022 are loc azi. Când trecem la ora de vară și dăm ceasurile înainte/ depositphotos.com

 

 


Odată cu echinocţiul de primăvară în emisfera de nord începe primăvara din punct de vedere astronomic şi durează aproximativ 92 de zile.

 


Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” - „egal” şi „nox”, „noctis” - „noapte”.

La scurt timp de la echinocțiul de primăvară se schimbă si ora. Trecem de la ora de iarnă la ora de vară și avem parte de mai mult soare.


Ce este echinocțiul de primăvară

La momentul echinocţiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilei cu cea a nopţii, indiferent de latitudine.

La latitudinile ţării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest.


Cele două puncte de pe ecliptică, în care se află Soarele în momentul echinocţiului, se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal. Astfel, în acelaşi moment, în emisfera sudică se produce echinocţiul de toamnă.

Când se trece la ora de vară

În ultimul weekend din luna martie, în noaptea de 26 martie spre 27 martie 2022, trebuie să ne dăm ceasurile înainte cu o oră fiincă se schimbă ora. Atunci se face trecerea de la ora de iarnă la ora de vară.


Astfel, ora 3:00 se transformă în ora 4:00 și vom dormi cu o oră mai puțin. Ziua de 27 martie va deveni, totuși, cea mai scurtă zi din an fiindcă va avea 23 de ore.

În același timp, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal va fi de trei ore, nu două ore cum era în timpul orei de iarnă. De asemenea, ora de vară ne va lăsa să beneficiem mai mult timp de lumina soarelui.

Nu s-a renunțat la schimbarea orei

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa și lasă la latitudinea fiecărei țări să decidă dacă se mai face trecerea la ora de de vară. Inițial trebuia să se renunțe la schimbarea orei din 2021, însă s-a renunțat la această idee.

„România și alte state trebuiau să decidă dacă vor adopta această măsură. România a decis că, deocamdată, să nu adopte această masură și acest proces este blocat în momentul ăsta la nivel european”, declara, în toamna anului trecut, europarlamentarul Victor Negresu, scrie digi24.ro.

Sursă foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

20 martie, Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret: „Să ducem, astăzi, un copil la teatru!”

Vremea se încălzește de luni în Cluj! Temperaturile vor ajunge la 18 grade Celsius

abonare newsletter