Actualitate

Trei seri impresionante cu muzică ţigănească la IRAF

<p><img src="documente/stories/06_iunie/20_ziua/07 taraf.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p>Clujul a găzduit în acest sfârşit de săptămână International Romani Art Festival (IRAF), un eveniment care a reuşit să dea viaţă străzii Potaissa.</p> <p />

Peste 100 de artişti şi artizani din 11 ţări ale lumii, concerte cu artişti unul şi unul, reprezentaţii de dans, proiecţii de film, expoziţii şi un târg de meşteşugari au umplut străzile din centrul oraşului în acest weekend.

 


Joi, în prima zi de festival a avut loc un spectacol de dans susţinut de Ansamblul Romano din Cluj, care a fost urmat apoi de concerte susţinute de trupele Chilli Famili şi Nadara. Seara s-a încheiat cu un concert exploziv susţinut de trupă bosniacă Dubioza Kolektivt. Clujenii prezenţi la eveniment au dansat şi s-au distrat foarte bine alături de artişti, iar la final, membrii trupei s-au lăsat purtaţi pe braţe de mulţime. “Ne bucurăm şi suntem impresionaţi de publicul de la Cluj, cu care am interacţionat neaşteptat de bine. Am fost la numeroase festivaluri importante din Europa, dar la Cluj suntem pentru prima dată. Sperăm să revenim”, au spus membri Dubioza.

 


Demonstraţii de măiestrie
cu Taraf de Haidouks

 


Cea de-a doua seară a festivalului a început în ritmuri indiene, cu ansamblul „Margaretele”. Pe scenă a urcat apoi trupa clujeană Rehab Nation, urmaţi de cei de la Gypsy Hill. Cel mai aşteptat concert al festivalului, Taraful Haiducilor de la Clejani, a urcat pe scenă de la 21.30, iar publicul, mult mai numeros decât în seara precedentă, i-a ovaţionat şi aplaudat încă de la probele de sunet. Cei 13 membri ai Tarafului le-au oferit clujenilor de toate vârstele prezenţi la eveniment un show autentic senzaţional, cu solouri de instrumente şi demonstraţii de măiestrie, cu care au reuşit să impresioneze publicul din cele mai îndepărate colţuri ale lumii. “Am fost în multe ţări: Franţa, Germania, până şi în Noua Zeelandă. Toată lumea ne primeşte cu drag şi iubeşte muzica noastră. Ne-am bucurat să cântăm la Cluj şi am avut surpriza să vedem că muzica lăutărească poate avea chiar şi fani foarte tineri”, a povestit Caliu, cunoscut publicului clujean şi din filmul “Le Concert” de Radu Mihăileanu, pentru IRAF.Ro. Alături de numeroasele turnee globale ale trupei, Taraf de Haidouks se poate lăuda cu o serie de colaborări interesante cum ar fi: înregistrări şi prestaţii live alături de Kronos Quartet, colaborarea cu renumitul designer de modă Yohji Yamamoto pentru prezentările acestuia din Paris şi Tokyo, apariţii ecranizate alături de nume ca Jonny Depp şi Christina Ricci în producţia The Man Who Cried (la al cărui soundtrack au şi contribuit cu cinci piese). În 2002 trupa a câştigat BBC World Music Award în cadrul secţiunii pe Europa şi Orientul Mijlociu.

 


Mitsoura, o voce unică, impresionantă

 


Cea de a treia seară a Festivalului a impresionat din nou publicul clujean cu un concert susţinut de trupă ungurească Mitsoura, ce se poate lăuda cu un palmares bogat în care se numără, printre altele, colaborări cu regizorul francez Tony Gatlif în producţii ca “Gadjo Dilo” sau “Swing”, turnee mondiale alături de Gipsy Kings sau Fanfara Ciocârlia. Amprenta caracteristică a trupei este dată în primul rând de vocea inconfundabilă şi talentul unic al solistei trupei, Monika (Mitsou) Miczura, considerată ca fiind una dintre cele mai bune cântăreţe de muzică romă din lume. Trupa a reuşit sâmbătă seara să smulgă ropote de aplauze de la clujeni, care au cerut mai multe bis-uri.

Festivalul s-a încheiat ieri cu mai multe activităţi pentru copii, un recital de pian, un spectacol de dans şi cu proiecţii în cadrul evenimentului “Noaptea albă a filmelor negre”.

abonare newsletter