Actualitate

Concert “apocaliptic” cu greii jazz-ului internațional, Trilok Gurtu și Mike Stern, la Cluj - FOTO

<p><span style="font-size: small;"><strong><img src="documente/stories/2012/12_decembrie/22/balkan union cluj 21 dec 2012 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Pasionații clujeni de jazz au avut parte vineri seara de un cadou muzical de excepție oferit de chitaristul Mike Stern și percuționistul Trilok Gurtu. Alături de ei au concertat chitaristul Csaba Toth Bagi,  Maria Guessous Majda (vocal), Laszlo Mathe (bas), Zsolt Kasza (clape) și Akos Kertesz (baterie).</strong> </span></p>

Sala Teatrului Național din Cluj-Napoca a fost aproape plină de clujenii veniți să-i vadă pentru prima dată în această formulă pe cei șapte muzicieni care ne-au încântat cu o combinație uimitoare de jazz-fusion și sonorități world - est-europene sau indiene. Totul a fost condimentat de percuția non-conformistă a lui Trilok Gurtu, care a bătut în tot ce-a prins și a scuturat orice, inclusiv niște clopoței într-o găleata cu apă.



După un preambul, concertul a început fără cei doi invitati speciali pe scenă, Mike Stern preferând să ovaționeze solourile de chitară ale lui Csaba Toth Bagi din sală, dintre spectatori.


Degajați și mereu cu zâmbetul pe buze, internaționalii au creat o fantezie muzicală inedită ce a fost răsplătită cu aplauze prelungite și furtunoase de toți cei prezenți la evenimentul muzical.



Mike Stern: "Sunt fanul lui Trilok Gurtu de când mă știu"



Nominalizat de șase ori la premiul Grammy, chitaristul Mike Stern, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori contemporani de jazz și jazz-fusion, a explicat, în conferința de presă ce a precedat concertul, cum a început acest proiect de suflet.

“M-a sunat Csaba și mi-a spus de proiectul lui, i-am spus că mi se pare interesant, dar când a menționat numele lui Trilok Gurtu, i-am spus că îl iubesc pe acest om și mi-ar plăcea la nebunie să cânt cu el. Sunt un mare fan de-al lui dintotdeauna”.

Trilok Gurtu a explicat că deși nu au mai cântat împreună, totul a mers strună: “Ne-am înteles foarte bine din prima. N-am avut nevoie de prea multe repetiții, cred că mai mult a durat reglarea sunetului”, a explicat râzând percuționistul indian, câștigător a numeroase premii din industria muzicală.

Despre muzica românească și cea balcanică în general, artiștii au avut doar cuvinte de laudă. “Îmi place foarte mult muzica tradițională românească, mi se pare uimitoare. În fiecare ţară în care merg îmi doresc să aprofundez muzica de acolo, iar faptul că fiecare zonă are muzica ei specifică este incredibil”. Trilok a completat glumind că lui îi place vinul românesc, îl găsește extraordinar.


Trilok Gurtu “Prefer să fac ce îmi place și cum îmi place”


Trilok Gurtu a spus că preferă să cânte live și că nu-i plac înregistrările "Nu îmi plac CD-urile. Am senzația că mă opresc din muncă, iar casele de producție nu îi ajută pe muzicieni să creeze, ci tocmai contrariul, îi țin în loc, vor să faci ce vor ei. Dar eu nu le fac jocul. Prefer să fac ce îmi place și cum îmi place”. El a mai spus că i se pare că în ultimul timp lumea nu mai respectă arta."Oamenii și-au pierdut respectul pentru artă  și pentru muzică. Eu am crescut cu muzică, e o influență spirituală. Acum nu se mai întâmplă așa și e păcat pentru că muzica e o cale spre spiritualitate".

Întrebat dacă nu li se pare ciudat să cânte muzica unui compozitor mai tânăr decât el, percuționistul indian a spus: “Sunt tineri care scriu muzică mai bună decât cei mai în vârstă. Îmi place muzica lui Csaba și se potrivește foarte bine cu muzica mea. Tinerii muzicieni trebuie încurajați”

La final, jurnaliștii i-au întrebat cum se simt știind că vor cânta “de Apocalipsă”. Csaba Toth Bagi răspuns râzând: “Chiar și Dumnezeu știe ce e muzica bună, așa că sigur va aștepta până după concert”.


Citește și:

Concert extraordinar de jazz la Opera Română din Cluj: renumiții jazz-meni Mike Stern şi Trilok Gurtu, pe aceeași scenă

„Mă simt norocos că am cântat în toată lumea”

Ultimele Stiri
abonare newsletter