Actualitate

Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României sărbătorite la Cluj-Napoca

Joi, în Piața Unirii, a avut loc un eveniment dedicat Zilei Europei și Zilei Independenței de Stat a României.

Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României sărbătorite la Cluj-Napoca. Sursă foto: captura ecran/Facebook/Municipiul Cluj-Napoca Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României sărbătorite la Cluj-Napoca. Sursă foto: captura ecran/Facebook/Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Joi, în Piața Unirii, a avut loc un eveniment dedicat Zilei Europei (9 mai) și Zilei Independenței de Stat a României (10 mai). 

Primăria Cluj-Napoca, alături de Instituția Prefectului - Județul Cluj și Diviza 4 Infanterie „Gemina” au marcat aceste zile prin ceremonii oficiale și momente artistice. 


Manifestarea publică a cuprins: 

  • Prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă
  • Intonarea Imnului Naţional al României şi Imnului Europei
  • Alocuţiuni privind semnificaţia Zilei Europei
  • Festivitatea de premiere a concursului şcolar „Eroi şi fapte în istoria naţională"
  • Moment artistic care va include interpretarea unor cântece, marşuri militare şi patriotice specifice momentului
  • Defilarea gărzii de onoare

CITEȘTE ȘI:
Ziua Europei, sărbătorită la Cluj-Napoca. Festivitate de premiere, defilare a gărzii de onoare şi momente artistice.

Emil Boc a declarat că pacea nu este eternă și trebuie cultivată în fiecare zi, cu grijă. 


Pacea nu este eternă, pacea trebuie cultivată cu grijă în fiecare zi. Faptul că noi avem 79 de ani de pace este pentru că bunicii și părinții noștri au înțeles că doar colaborarea între națiuni poate aduce pace și prosperitate. Dacă nu avem pace, nu avem nimic pe lumea aceasta. Sper ca tânăra generație să înțeleagă acest lucru și să-și apere viitorul. Nu uitați că pacea nu este eternă și nu înseamnă doar absența războiului, ci și cultivarea solidarității în fiecare zi. La mulți ani Europa, la mulți ani România”, a declarat Emil Boc la evenimentul organizat în Piața Unirii. 

9 Mai 1950 a fost momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.


La 10 mai 1877, moțiunea adoptată de Adunarea Deputaților și Senat a devenit lege prin promulgarea ei de domnitorul Carol I, consfințind în mod oficial apariția noului stat independent. Independenţa astfel proclamată a fost consacrată şi apărată pe câmpul de luptă, prin eroismul și sacrificiile armatei române care, în perioada aprilie 1877-februarie 1878, a contribuit decisiv la războiul purtat împotriva Imperiului Otoman. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ziua Europei. 9 Mai, o zi dedicată păcii și unității

Ultimele Stiri
abonare newsletter