Timp Liber

Clujul de altădată. Eleganță și rafinament în Piața Unirii a anilor ‘30.

Piața Unirii a fost mereu un punct central pentru clujeni, un simbol al orașului Cluj care a reușit să țină pasul cu timpul.

Eleganță și rafinament în Piața Unirii a anilor ‘30.  Sursă foto: Facebook/ Clujul și clujenii Eleganță și rafinament în Piața Unirii a anilor ‘30. Sursă foto: Facebook/ Clujul și clujenii

 

 


Piața Unirii a fost mereu un punct central pentru clujeni, un simbol al orașului Cluj care a reușit să țină pasul cu timpul. 

În perioada interbelică, Piața Unirii a reprezentat unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului, unde lumea bună se aduna și își petrecea timpul liber. 


Piața Unirii în 1930. Sursă foto: Facebook/ Clujul și clujenii

Piața Mare, așa cum a fost numită până la mijlocul secolului al XIX-lea, este a doua piață a Clujului fiind amenajată după Piața Muzeului. În prima parte a secolului XX piața a purtat denumirea de Piața Regele Matia.

Încă de acum aproape 100 de ani, iubitorii de frumos vizitau Clujul pentru a admira stilurile diferite de arhitectură, cum ar fi cel baroc, renascentist, gotic și neoclasic. Mai mult, piața este înconjurată de palate care găzduiesc, în prezent, localuri și muzee. 


Piața Unirii din Cluj-Napoca. Sursă foto: Facebook/ Clujul și clujenii

De asemenea, Piața Unirii are în centrul ei statuia regelui Matia și pe cei patru generali ai săi. Aceasta a fost dezvelită în 1902, ar macheta lucrării aparține artiștilor János Fadrusz și Lajos Pákey. Ansamblul a fost restaurat între anii 2010-2011, lucrările fiind finanțate de ministerele Culturii din România și Ungaria. 

Pe lângă statuie, avem și Biserica Sfântul Mihail, a doua cea mai mare biserică gotică din România, după Biserica Neagră din Brașov. 


Construcția bisericii a început în anul 1316 și finalizată în anul 1444. Turnul bisericii are o înălțime impresionantă de 80 metri și împreună cu crucea de patru metri se spune că ar fi cel mai mare turn de biserică din țara noastră, scrie historia.ro. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul de altădată. Parcul Mare, o bijuterie a orașului de peste 190 de ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter