Timp Liber

Castelul Bánffy-Barcsay de la Gilău, inaugurat la mijlocul lunii mai. Reședința nobiliară, transformată într-un spațiu cultural multifuncțional.

Situat în apropierea municipiului Cluj-Napoca, Castelul din Gilău, aflat într-un amplu proces de reabilitare, va fi inaugurat în curând, iar spațiul fostei reședințe nobiliare va fi dedicat activităților culturale.

Castelul-cetate de la Gilău, inaugurat în curând. Un nou obiectiv turistic și spațiu cultural multifuncțional/Foto: Claudiu Salanță Facebook.com Castelul-cetate de la Gilău, inaugurat în curând. Un nou obiectiv turistic și spațiu cultural multifuncțional/Foto: Claudiu Salanță Facebook.com

 

 


Castelul-cetate de la Gilău, o adevărată bijuterie arhitecturală, și-a recăpătat frumusețea, în urma unor lucrări de reabilitare care au avut loc în ultimii ani.

 


Castelul Bánffy-Barcsay de la Gilău, monument istoric de importanță națională, a fost reabilitat cu fonduri europene și va fi inaugurat la mijlocul lunii Mai, pentru a deveni centru cultural multifuncțional, a arătat Elek Nagy, potrivit Krónika, citată de agenția maghiară de presă MTI. 

Predarea tehnică a castelului de la Gilău, proprietate a Fundaţiei Tradiţii Transilvane, înfiinţată de omul de afaceri şi mecena Elek Nagy, a avut loc la finalul anului trecut. Elek Nagy a cumpărat castelul de la moştenitorii familiei Barcsay, după care l-a donat fundaţiei.


Castelul-cetate de la Gilău, un nou obiectiv turistic în Cluj

Castelul-cetate de la Gilău este unul dintre cele mai impozante rezidențe nobiliare renascentiste ale Transilvaniei.

În timpul explorării arheologice, în castel au fost descoperite fresce, sculpturi în piatră din goticul târziu şi din Renaştere, precum şi un stâlp pitic decorat cu blazonul episcopului Miklós Bácskai.


„Oricine va vizita castelul restaurat de la Gilău va fi impresionat de cele văzute, chiar dacă grădina nu a fost încă restaurată şi clădirea nu este deocamdată mobilată”, a declarat Elek Nagy, potrivit sursei citate.

Astfel, lucrările privind mobilarea castelului, renovarea grădinii şi a castrului roman vor fi desfășurate în continuare. De asemenea, proiectul include și construirea unei pensiuni care se va compune din case tradiţionale ţărăneşti în partea din spate a grădinii, precum și realizarea unei cafelene. Centrul cultural va include o expoziţie permanentă despre istoria castelului, expoziţii temporare şi spaţii interioare pentru organizare de evenimente. 


În urma lucrărilor de restaurare, Castelul de la Gilău va redeveni una dintre bijuteriile Transilvaniei, în forma unui centru cultural multifuncţional. Un alt obiectiv este transformarea castelului într-o destinaţie turistică importantă în judeţul Cluj şi în Transilvania, astfel încât să reflecte rolul istoric multisecular al complexului şi să dea viaţă valorii sale culturale specifice, născută la întâlnirea a două zone: Ţara Călatei şi Ţara Moţilor.

CITEȘTE ȘI: 
Castelul Bánffy-Barcsay de la Gilău, „readus la viață”! „Una dintre cele mai impozante rezidențe nobiliare renascentiste ale Transilvaniei” – FOTO

Situat la aproximativ 20 km de Cluj-Napoca, castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău are un plan pătrat, cu patru bastioane de colţ, cuprinzând 60 de încăperi. Înainte de naţionalizare, el a fost proprietatea contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, autoritatea română pentru protecţia copiilor a administrat o şcoală ajutătoare în castelul care, de atunci, a rămas gol. Nepotul Katinkăi Bánffy, istoricul Tamás Barcsay a aşteptat şapte ani până a putut intra în posesia moştenirii.

Prima menţiune scrisă despre castel datează din 1439. Iniţial, a aparţinut episcopiei romano-catolice de Oradea, apoi de episcopia de la Alba Iulia, iar de-a lungul secolelor a avut mai mulţi proprietari până când a ajuns în posesia familiei Bánffy.

După obţinerea unei finanţări europene în 2017, lucrările de restaurare a castelului au început un an mai târziu. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 30 de milioane de lei, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene prin guvernul României, din sprijinul acordat de guvernul ungar şi din contribuţia de peste 3 milioane de euro a fundaţiei fondate şi prezidate de Elek Nagy. Renovarea va continua anul acesta cu restaurarea parcului din jurul castelului, după ce finanţarea de 2,15 milioane de euro a fost câştigată tot din fonduri UE, lucrările incluzând restaurarea completă a castrului roman şi a parcului adiacent castelului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Ultimele Stiri
abonare newsletter