Timp Liber

Lecție de istorie. Legendele din jurul morții regelui Matia Corvin.

Moartea regelui Matia Corvin a generat de-a lungul timpului mai multe legende.

Legendele din jurul morții regelui Matia Corvin. Sursă foto: Facebook/ Clujul și clujenii/ Pictură realizată de: Zalan Kertai. Legendele din jurul morții regelui Matia Corvin. Sursă foto: Facebook/ Clujul și clujenii/ Pictură realizată de: Zalan Kertai.

 

 


Moartea regelui Matia Corvin, considerat unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei, a generat de-a lungul timpului mai multe legende. 

Una dintre legende spune că soția sa, Beatrix, l-a otrăvit cu smochine, fructele preferate ale regelui. De asemenea, altă variantă a morții lui Matia Corvin este că nobilii au complotat împotriva lui și s-au răzbunat pentru faptul că a pornit „un război” împotriva lor. În ciuda acestor presupuneri, izvoarele istorice susțin că regele a murit de gută.


CITEȘTE ȘI: 

23 februarie, ziua în care s-a născut Matei Corvin, regele Ungariei. Cine a fost, de ce e important pentru Cluj?

După moartea sa,  pe 6 aprilie 1490, corpul neînsuflețit a fost adus pe Dunăre la Buda, de unde mai apoi a fost adus la Székesfehérvár, însoţit de o parte din însemnele regale - spada, sceptrul, coroana, globul crucifer și pintenii de aur, scrie Historia.ro. 


Mulțimea de nobili îl înconjurau, clericii într-o parte, iar baronii în cealaltă parte. Doisprezece cavaleri în armură țineau steagurile regale, iar unul dintre ei sabia regală. După ce procesiunea a înconjurat catedrala, trupul regelui a fost așezat înăuntru. Cavalerii au aruncat apoi, la pământ, în fața altarului principal, sabia și steagurile, ca și cum odată cu căderea regelui, toate semnele sale de victorie, s-ar fi pierdut.

Viitorul rege s-a născut în 1443 la Cluj, pe 24 februarie 1443, fiind al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara. Matia Corvin a domnit 32 de ani ca rege al Ungariei, iar domnia sa a fost una dintre cele mai strălucite din istoria Ungariei.


În centrul orașului Cluj-Napoca, în cinstea regelui Matia Corvin, s-a construit o statuie, reprezentându-i pe rege și cei patru generali ai săi. Ansamblul monumental a fost dezvelit în 1902. Ansamblul este clasificat ca monument istoric în Lista monumentelor istorice sub denumirea Statuia ecvestră a lui Matia Corvin.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Șapte pași pe urmele regelui Matia Corvin VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter