Timp Liber

Imagini SPECTACULOASE cu eclipsa parțială de Soare de marți. Urmărește eclipsa LIVE/VIDEO

Eclipsa parțială de Soare care are loc marți, 25 octombrie, este cel mai important fenomen de acest fel din ultimii ani și poate fi văzută LIVE pe Facebook.

Imagini SPECTACULOASE cu eclipsa parțială de Soare de marți / Foto: Facebook - Planetariul şi Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad Imagini SPECTACULOASE cu eclipsa parțială de Soare de marți / Foto: Facebook - Planetariul şi Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad

 

 


Eclipsa parțială de Soare are loc marți, 25 octombrie 2022, și este cel mai important fenomen astronomic din ultimii ani.

Planetariul şi Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad a pornit un video LIVE pe pagina de Facebook, iar cei interesați să vadă eclipsa o pot urmări acum online.


Aceasta este spectaculoasă. 

Observatorul Astronomic Cluj-Napoca a organizat un eveniment cu ocazia celei mai importante eclipse parțiale de soare din ultimii ani, pe Str. Cireșilor nr. 19, între orele 12-15, pentru că, în teorie, aceasta ar putea să fie observată din orașul de pe Someș, însă cerul e înnorat în această parte a țării.


La Cluj-Napoca, eclipsa debutează la ora 12:21 și se încheie la ora 14:42, maximul de acoperire (38%) fiind înregistrat la ora 13:32.

Cum pot observa eclipsa de soare

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie. Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare.


Priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim.

Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei.


„Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop”, transmite Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

CITEȘTE ȘI:

Eclipsă parțială de Soare marți, 25 octombrie. Ne va lăsa vremea să vedem fenomenul?

Eclipsă parțială de soare, văzută de la Cluj-Napoca. La ce oră începe și de unde poți să o vezi

abonare newsletter