monitorulcj.ro Menu

Simplitatea complexă a țăranului român la Muzeul Etnografic

„Privind istoria în ochi. 100 de portrete de țărani transilvăneni” este titlul cu care se prezintă expoziția care dă startul unei serii de evenimente care vor avea loc în cadrul Muzeului Etnografic din Cluj-Napoca cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.

Turnurile Clujului, restaurate în ritm de Ev Mediu

Din cele 20 de turnuri de apărare ale vechiului Cluj, doar două mai sunt în picioare, iar din alte două turnuri se păstrează doar rămăşiţe.Turnul Croitorilor a fost reabilitat abia în 2009, pentru Turnul Pompierilor se caută soluţii încă din anii ’80, iar urmele zidurilor de apărare care se mai păstrează sunt ascunse în câteva curţi din centru.

700 de ani de când Clujul a fost ridicat la rang de oraș regal. Cum au schimbat clujenii cursul istoriei şi şi-au (re)dobândit libertatea

În cei 700 de ani de istorie ca oraş, Clujul datorează mare parte din dezvoltarea sa fulminantă din epoca medievală faptului că avea posibilitatea de a oferi siguranţă. Comunitate violentă din fire, clujenii s-au pus în serviciul dinastiei de Anjou pentru a-şi redobândi libertatea, în contradicţie cu o mare pare a nobilimii transilvănene care nu dorea să-l recunoască pe Carol Robert de Anjou rege al Ungariei.