Proiectul metroului din Cluj are finanțarea asigurată, iar asamblarea «cârtițelor» în subteran va începe după realizarea pereților mulați a puțului de lansare. „Toate lucrările vor începe cu respectarea pașilor legali”, spune primarul Emil Boc.
Lucrările la puțul de lansare a „cârtițelor” pentru metroul din Cluj vor debuta în luna iulie. Între timp, se lucrează la cele șapte stații pentru a permite săpături continue în subteran odată cu începerea lucrărilor.
Culoarul de mobilitate Nord va urma aliniamentul căii ferate, va conecta Piața Gării, Parcul Feroviarilor, Piața 1 Mai, strada Fabricii și zona IRA – Expo Transilvania, și va ajuta la reconversia urbanistică a vechilor platforme industriale.
În locul unui spațiu gri, betonat, a cărui utilitate a rămas uitată în timp, în anii ‘80, zona de nord a Clujului poate fi regenerată și transformată într-un adevărat plămân al orașului, cu cartiere moderne, eco, verzi, nu precum dormitoarele Clujului, cartierele uriașe în care betonul și griul au fost și sunt o constantă.
Florești se pregătește pentru un nou pas important în dezvoltarea infrastructurii sale. Pe 20 martie 2025, un segment din strada Porii va fi temporar închis pentru lucrări esențiale legate de proiectul magistralei de metrou.
Proiectul metroului din Cluj reprezintă o investiție strategică, iar nu un proiect care să răspundă unei „ecuații contabile” în termeni de profit. „UE nu ar finanța asemenea proiecte, dacă nu ar fi obiective strategice”, spune primarul Emil Boc.
Lucrările la metroul din Cluj continuă în teren cu amplasarea a peste 90 de piloți forați din zona stației Teilor, în Florești. „Ulterior, «cârtițele» vor intra în subteran pentru săpături”, spune primarul Emil Boc.
Fabrica din Gorlitz (Germania) a francezilor de la Alstom - unul dintre constructorii metroului din Cluj - trece de la producția de trenuri la tancuri.