În lunile septembrie şi octombrie se organizează un turneu educaţional în Cluj-Napoca și în alte cinci oraşe din ţară, cu spectacolul de teatru document "Refracţie", care prezintă şi pune în dezbatere publică un subiect actual al societăţii româneşti - autismul.
Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism a fost decisă de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007, fiind propusă de reprezentanţii statului Qatar şi sprijinită de către toate statele membre.
Un studiu făcut de Centrul pentru Copii cu Autism arată că în cazul a 90% dintre copiii de 2-3 ani, care sunt diagnosticaţi cu o formă de autism, factorul declanşator este vizionarea excesivă a programelor TV sau a altor forme de realitatea virtuală.
Dezinformarea este unul dintre motivele pentru care mulţi părinţi resping încă ideea vaccinării, atrag atenţia specialiştii.
Dezinformarea este unul dintre motivele pentru care mulţi părinţi resping încă ideea vaccinării, atrag atenţia specialiştii.
Aproximativ unul din cinci copii diagnosticați cu sindrom Tourette, o tulburare neurologică caracterizată prin ticuri nervoase, inclusiv vocale, îndeplinește criteriile pentru autism, relevă un studiu efectuat la Universitatea San Francisco din California citat de Xinhua.
O echipă de cercetători neurologi conduși de specialiști de la Universitatea ETH din Zurich, Elveția, a demonstrat, în premieră, că în cazul persoanelor cu autism regiunea din creier asociată cu empatia este activată foarte slab, informează luni MedicalXpress. Această informație poate contribui la dezvoltarea de noi terapii contra tulburării de spectru autist.
Specialiştii Institutului de Psihoterapie al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au demarat o serie de sesiuni de terapie asistată de roboţi inteligenţi pentru copiii cu autism.