Politică

Gafă la nivel înalt: "Datorită" plecării părinţilor în străinătate avem mulţi copii cu autism

Ministrul Sănătăţii Victor Costache susţine că există legătură directă între plecarea românilor la muncă în străinătate şi răspândirea fenomenului de autism la copii.

Este pentru prima dată când un demnitar face o astfel de conexiune între cele două fenomene, ceea ce a dus la o replică fermă din partea Asociaţiei Autism Europa: „Nu există nici un studiu serios care să susțină aceste afirmații".

Demnitarul a făcut această declaraţie în cadrul unei conferinţe de presă comune alături de ministrul Educaţiei, Monica Anisie.


Victor Costache a declarat că „există o corelare între această afecțiune (n.r. autism) și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede”.

„Cred că avem foarte putine centre şi specialişti în domeniul autismului, nu aş putea să vă spun care sunt în domeniul public şi care sunt în domeniul privat. Este foarte important ca aceşti copii să fie trataţi corect. Din păcate, datorită acestui fenomen tipic României, al plecărilor persoanelor active în străinătate, avem din ce în ce mai multe cazuri de autism. E o colerare între această afecţiune şi timpul care este petrecut de părinţi cu copii la vârste fragede şi atunci trebui să creştem capacitatea noastră ca ţară de a trata astfel de afecţiuni”, a declarat Victor Costache.


Declaraţia controversată a ministrului nu a rămas fără replică. Într-un comunicat semnat de psiholog clinician Ana Dragu - „mamă neemigrată”, ca reprezentant al  Asociaţiei Autism Europa şi al Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist, teoria lansată de oficialul de la Sănătăte este dur criticată.

Potrivit acesteia nu există nici un studiu serios sau corelaţional care să susțină afirmațiile ministrului.


Pe de altă parte, lipsa interacțiunii cu mama sau o interacțiune disfuncțională cu părinții, așa cum subliniază literatura de specialitate, de obicei nu conduce la autism, ci la apariția tulburărilor de atașament.

De altfel, autismul nu se vindecă doar de pe urma interacțiunii familiale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter