Ştiri din Transilvania

Sezonul țânțarilor! Cum să prevenim și să tratăm mușcăturile de țânțari

Țânțarii pot deveni foarte deranjanți în zilele de vară, când tot ce vrei este să te relaxezi.

 

Există câteva sprayuri și alte tipuri de soluții pentru a te proteja de ei, însă la fel de eficiente sunt și câteva plante de care țânțarii nici nu se apropie. Cum nu putem scăpa de toți țânțarii din oraș, cea mai bună metodă este să iei măsurile necesare pentru a-i ține la distanță.


 

Cum ținem țânțarii la distanță?

Există mai multe moduri în care țânțarii pot fi ținuți la distanță. Fie se folosesc diverse spray-uri cu insecticide, fie se amplasează dispozitive special create pentru eliminarea lor, fie diverse soluții naturale care îi țin la distanță.


Cum să nu te ferești de mușcăturile de țânțari

- evitați îmbrăcămintea în culori aprinse
- purtați haine cu mâneci lungi
- evitați parfumurile sau deodorantele cu arome puternice
- instalați plase la ferestrele locuinței
- evitați iluminarea prea tare a teraselor și zonele din apropierea ușilor și ale ferestrelor
- evitați activitățile în aer liber dimineața și seară, când țânțarii sunt mai activi


Remedii pentru mușcăturile de țânțari

În cazul în care țântarii tot te-au muscat, cu tot cu măsurile de prevenire, este timpul să faci ceva pentru a scăpa de mâncărimea și senzațiile neplăcute ale bubițelor rezultate. Iată ce poți folosi:

Uleiuri esențiale: cel din arbore de ceai este printre cele mai bune, acționează ca antiinflamator și combate mâncărimea, umflăturile și durerea. Are și proprietăți antibacteriene și antivirale. Și uleiul de levănțică este folositor.


Oțetul: acest element extrem de versatil este bun și pentru calmarea înțepăturilor de țânțari, datorită acidității sale. Se pun câteva picături într-o cană de apă rece, după care se aplică cu un tampon de bumbac pe zona afectată.

Mierea are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene.


Pliculețele de ceai: pe lângă că ajută la ameliorarea aspectului ochilor obosiți, reducând inflamația, actionează în același fel și cu bubițele cauzate de țânțari. Ceaiul verde are multe ingrediente potrivite pentru așa ceva.

Bicarbonatul de sodiu: compoziția sa ușor alcalină neutralizează pH-ul pielii și previne inflamația de la suprafața epidermei. Dizolvați puțin bicarbonat de sodiu în apă călduță și lăsați 30 de minute să se amestece inainte să îl folosiți pe piele.

Busuiocul: acesta conține camfora și timol, doi compuși care ajută în combaterea mâncărimii.

Coaja de banană: deși studiile nu sunt extrem de clare în acest sens, se spune că cojile de banaă ajută la drenarea lichidului din bubițe si previn mâncărimea.

Lapte și apa: combinați in mod egal aceste ingrediente și aplicați pe zona iritată. Aceeasi combinație este bună și în cazul arsurilor provocate de soare.

Aloe Vera: Această plantă este cunoscută pentru rolul său în calmarea arsurilor solare, dar ajută și la reducerea inflamției provocate de înțepătura de țânțar. Propietatea sa antiseptică ajută la oprirea mâncărimii și la tratarea edemului.

Material realizat de Paula COPACIU

Ultimele Stiri
abonare newsletter