Actualitate

Cheile Turzii - un traseu pe cinste pentru iubitorii de natură, lângă Cluj!

Dacă îți place să te plimbi prin natură, într-o aventură de weekend, undeva aproape de Cluj, Cheile Turzii reprezintă o destinație pe care nu vrei să o ratezi!

 

 


Locația este una complexă, și înconjurată de multă verdeață, iar traseele pe care le puteți realiza nu sunt dificile. Ba chiar sunt perfecte pentru o escapadă de sfărșit de săptămână, când tot ce vrei e puțină liniște și pace.

 


Cu toate că această destinație este una foarte cunoscută pentru clujeni, nu cred că s-ar putea sătura de ea. Frumusețea Cheilor Turzii este dată de formațiunile stâncoase, intrările în peșteri, relieful calcaros, pereții abrupți, turnurile și vârfurile de piatră, dar și văile din interiorul cheilor pe care le veți întâlni pe trasee.

Așadar, locul este unul potrivit pentru tine dacă vrei să te conectezi cu natura și să îți petreci timpul cu familia sau prietenii undeva departe de probleme, ascultând sunetul apei care curge, ciripitul păsărilor și savurând aerul proaspăt pe care ți-l oferă natura.


Dacă vrei să te bucuri din plin de priveliștile fermecătoare pe care această destinație ți-o poate oferi, atunci trebuie să te pornești neapărat într-un traseu circuit!

Traseul circuit pe firul Văii Hășdate și urcare pe Versatul Stâng


Circuitul despre care urmează să vă spun este marcat cu Bandă Roșie și Punctul Roșu. Traseul, după cum am mai menționat, este unul ușor. Există zone amenajate cu cabluri de oțel și poduri peste apă, așadar nu aveți de ce să vă fie teamă că va fi prea dificil.

Totuși, veți avea nevoie de multă apă și energie, urcatul cheilor nu este niciodată prea ușor!


Astfel, să ne pornim la drum.

La intrarea în traseu este amplasată și o parcare publică gratuită. De la parcare mergeți 5 minute și veți ajunge la Cabana Cheile Turzii, de acolo urmați marcajul Banda Roșie, pe firul apei văii Hășdate. Aici zona e amenajată cu cabluri, iar plimbarea la pas îți oferă timp suficient pentru a admira împrejurimile.

De la Valea Hășdate urmăriți marcajul până pe versantul stâng al Cheilor Turzii. Ajunși acolo, veți fi uimiți de belvederea cu care o să vă întâlniți.

În continuare, urcați pe versatul stâng al văii din partea dreaptă, față de cum sunteți poziționați în acest punct al traseului. Versatul drept este și el impresionant, fiind împădurit, dar pe cel stâng vă veți întâlni cu mai multe locuri perfecte pentru făcut poze sau savurat peisaje!

Din apropiere veți putea observa chiar și locul de plecare, parcarea de la intrarea în circuit. Imaginea de vis pe care o formează relieful carstic și priveliștea uimitoare în depărtare o să vă facă experiența și mai plăcută!

În continuare, dacă tot urcați, o să ajungeți la capătul traseului unde veți observa o cruce. Acolo veți fi situați în inima Cheilor și veți putea face un scurt popas. După acest lucru, vă puteți întoarca urmând marcajele punctului roșu, prin pădure. Aici vă veți bucura de puțină umbră, dar aveți grijă la potecă pentru că este puțin abruptă.

Urmați traseul punctul roșu până la final și vă veți întoarce la Cabana Cheile Turzii, aproape de intrarea în traseu.

Durata traseului este una scurtă, de aproximativ 2-3 ore, dar este suficientă pentru o experiență plăcută de sfârșit de săptămână și nu prea mult pentru a vă extenua.

CITEȘTE ȘI:

Piatra lui Lucaci, traseul perfect pentru o escapadă aproape de Cluj!

 

FOTO. Cheile Râmețului, o aventură de weekend pentru clujenii care iubesc munții!

 

abonare newsletter