Ştiri din Transilvania

Câini, dresați pentru depistarea infecției cu COVID. Animalele au recunoscut 100% din probe

La Sibiu, câinii au fost dresați pentru depistarea infecției cu noul coronavirus, într-un proiect de cercetare. Câinii au recunoscut toate probele de infecție cu COVID-19.

 

 


Primii pași ai proiectului au fost efectuați ăn luna septembrie a anului 2020 la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu unde au fost selectați cinci câini de rasă Ciobănesc German și unul Ciobănesc Belgian Malinois, potrivit mesageruldesibiu.ro. Animalele aveau vârste între șapte și nouă luni.

 


În luna ianuarie 2021, antrenamentul pentru primele probe de depistare a infecției cu noul coronavirus a început. Probele au fost recoltate de la pacienții bolnavi de COVID-19. Probele constau în mostre de miros, recoltate din transpirația de sub brațul persoanei bolnave. Într-un final, toți câinii au depistat probele recoltate de la pacienții COVID-19.

Câinii dresați vor depista bolnavii de COVID-19 din aeroporturi

După dresarea câinilor pentru depistarea bolnavilor de COVID-19 urmează obținerea unui aviz pentru a pune acest lucru în practică. Specialiștii vor să trimită echipaje cu câini care să depisteze bolnavii de COVID-19 pe Aeroportul Internațional Sibiu, pentru început.


Aceştia vor fi amplasaţi în aerogară, la sosiri externe, înainte de controlul efectuat de specialiştii DSP Sibiu.

„Faza întâi a presupus selecţia poliţiştilor conducători de câini, a specialiştilor din cadrul Centrului Chinologic, care urmau să participe la acest proiect, selecţia exemplarelor canine care urmau să îşi desfăşoare activitatea în cadrul proiectului şi amenajarea laboratorului de pregătire a exemplarelor canine de detectare a persoanelor infectate. A doua fază a fost dresajul propriu-zis. Faza următoare este de avizare, iar ultima este cea de operaţionalizare a acestui proiect, care presupune desfăşurarea de activităţi în Aeroportul Sibiu pentru depistarea pasagerilor cu coronavirus şi, ulterior, acreditarea acestor echipe canine”, a declarat directorul Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, comisar şef Claudiu Leonard Bîlă.


Cea mai importantă condiţie a fost ca pacienţii selectaţi să nu fie sub tratament medicamentos împotriva COVID-19. Toate probele au fost recoltate înainte de administrarea medicaţiei. În total, pentru dresajul câinilor au fost folosite câteva sute de probe. După primele şase zile de antrenament, câinii au început să recunoască probele pozitive provenite de la pacienţii COVID-19.

„În funcţie de practica pe ziua respectivă şi de antrenamentele anterioare, se prezintă probele pozitive, se prezintă probele negative în acelaşi antrenament şi probe distractoare, care pot varia de la foarte multe substanţe, obiecte, medicamente până la mâncare. Dintre toate, câinele va identifica mirosul specific bolii. Şi, atunci, în momentul în care va identifica mirosul, ne va semnala”, adaugă Silviu Stan de la Centru Chinologic Sibiu.


CITEȘTE ȘI:

FOTO. Aproape 30 de câini abandonați au fost salvați în Florești. Unii dintre ei și-au găsit deja stăpân

 

La un pas de TRAGEDIE! Mașină închisă cu patru câini, abandonată de sâmbătă noaptea în Cluj

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter