Ştiri din Transilvania

Membrii unei trupe din Cluj și-au surprins fanii cu un... „pomelnic”: „Nebunia ne definește și vrem să o expunem pe scenă”. VIDEO

Membrii trupei clujene Desculț pe Lună au pus pe note muzicale numele fanilor lor, cântând timp de aproape o oră un „pomelnic” prin care și-au arătat recunoștința față de cei care le iubesc muzica. Vocalistul trupei, Bogdan Ghirău, a povestit cum a luat naștere ideea de a face gestul surprinzător pentru susținătorii lor.

 

 


Membrii trupei clujene Desculț pe Lună au decis să își arate recunoștința față de cei care le ascultă muzica și îi susțin prin intermediul unui „pomelnic” în care au pus pe note muzicale, timp de o oră, numele a peste o mie de fani ai muzicii lor. Gestul a fost făcut după ce trupa a participat la un concurs, în urma căruia vor beneficia de înregistrarea unei piese într-un studio din Cluj, membrii fiind votați de cei peste o mie de oameni, câștigând astfel premiul.

 


Astfel, Desculț pe Lună a fost trupa care a adunat cele mai multe like-uri la o piesă proprie în urma concursului organizat, câștigând înregistrarea și masterizarea gratuită a acelei melodii. Piesa a reușit să strângă peste 1.600 de like-uri din partea celor care au apreciat-o.

„Pomelnicul”, filmat și pus pe internet

„Ce s-a gândit trupa să facă pentru a le mulțumi tuturor fanilor pentru ajutor? Un fel de «pomelnic», citind pe rând cele peste 1600 de persoane care au reacționat la postare și ne-au votat. Doar că Desculț pe Lună nu s-a mulțumit cu o simplă citire. În data de 22 martie, trupa a început un jam session, o sesiune de improvizație muzicală absolută, unde numele persoanelor au luat locul versurilor. Timp de 52 de minute, trupa a trecut prin stiluri complet diferite de muzică: rock, pop, rapp, R&B, reggae și multe altele”, au transmis membrii trupei.


Întregul eveniment a fost filmat și postat pe rețelele de socializare, pentru a ajunge în mod virtual la toți cei care și-au arătat susținerea față de trupă, prin acordarea voturilor.

Bogdan Ghirău, vocalistul trupei, a povestit pentru monitorucj.ro cum au ajuns la ideea de a face gestul inedit față de admiratorii care le apreciază muzica, dar și alte detalii despre formația Desculț pe Lună.


„Dacă am promis că facem, s-o facem cum trebuie”

„Ideea cu pomelnicul a venit spontan. În perioada în care se desfășura concursul, am spus la mișto că o să facem un fel de pomelnic și o să le mulțumim celor care au dat like. După ce am aflat că am câștigat, am stat toți și ne-am gândit cum ar fi să facem asta pe bune. Și nu să recităm pur și simplu peste 1.600 de nume, ci să le cântăm, să facem improvizație”, a povestit Bogdan Ghirău, pentru monitorulcj.ro.

Reporter: V-ați așteptat ca „pomelnicul” să vă ia atât de mult timp?


Bogdan Ghirău: Nu ne-am așteptat să dureze atât de mult. Cred că dacă știam că o să dureze 52 de minute, rămâneam fără voce doar gândindu-mă la asta. Noi stabilisem că eu voi ține telefonul în mână și voi recita numele tuturor. De abia când am ajuns la sala de repetiții să filmăm pomelnicul, ne-a venit ideea să o facem muzical, că totuși, suntem o trupă de muzică, nu o trupă de cenaclu poetic. Ne așteptam să dureze 25-30 de minute, dar odată ce am început, ar fi fost trist să renunțăm după jumătate de oră. Ne-am dus cu capul înainte. Dacă am promis că facem, s-o facem cum trebuie, până la capăt.

Rep.: Cum au reacționat oamenii după ce au văzut gestul făcut de voi?

B.G.: Pomelnicul a fost foarte bine primit de oameni, toți au fost mirați de cât de nebuni am fost că am făcut asta. Într-un fel, nebunia asta ne definește și vrem să o arătăm și pe scenă prin ceea ce cântăm. Am încercat să le mulțumim sincer oamenilor, pentru că fără ei, nu am fi câștigat. Și acest premiu, adică ocazia de a înregistra o piesă gratuit la un studio profesional, e o șansă foarte mare pentru noi ca trupă.

Rep.: Cu ce vă diferențiați față de restul trupelor?

B.G.: Nu știu cu ce ne diferențiem de alte trupe, adică nu suntem nici prima trupă din România, nici ultima. Părerea mea e că față de multe alte trupe, ne deosebim prin faptul că ne bucurăm să cântăm și se adună energia tuturor celor patru membri, „lovind” publicul din plin. Mie mi se pare că e important să simți ceea ce cânți. Oamenii nu vor să audă cea mai complexă piesă, cu cele mai complicate solo-uri, ci o melodie în care să se regăsească și care să le dea o stare, să le aducă aminte de un moment.

Vocalistul a rămas fără voce

Trupa Desculț pe Lună a fost formată în 2016, iar momentan, în ciuda contextului pandemic, membrii se întâlnesc săptămânal pentru a compune melodii, așteptând momentul în care vor reveni pe scenă. Până atunci, aceștia urmează să înregistreze în studio piesa câștigătoare, dar și să dea naștere altor melodii noi, după cum au transmis cei din formația muzicală.

„Este ceva inedit în România ca o trupă să facă un «pomelnic» de 53 de minute în cinstea fanilor care au dat like la o postare. Era nevoie ca ajutorul lor să fie răsplătit, pentru că fără ei, trupa n-ar fi câștigat concursul. Acest «pomelnic» este dovada importanței tuturor fanilor. La finalul improvizației muzicale, toți membrii trupei au fost extenuați și foarte amețiți, iar vocalistul a rămas fără voce. Cu toate acestea, trupa a fost mândră că a putut să-și arate aprecierea față de persoanele care o susțin în ceea ce fac”, au mai povestit membrii trupei Desculț pe Lună.

CITEȘTE ȘI

Din patul cu jucării de pluș, pe scena cu public real. Interviu cu un fost concurent la Vocea României

abonare newsletter