Ştiri din Transilvania

Din patul cu jucării de pluș, pe scena cu public real. Interviu cu un fost concurent la Vocea României

Bogdan Ghirău este un tânăr vocalist și chitarist în vârstă de 22 de ani, originar din orașul Vulcan. Tânărul artist s-a făcut cunoscut prin participarea la concursul televizat Vocea României, unde i-a fost antrenor Tudor Chirilă.

Din patul cu jucării de pluș, pe scena cu public real. Interviu cu un fost concurent la Vocea României Din patul cu jucării de pluș, pe scena cu public real. Interviu cu un fost concurent la Vocea României

 

 


Pasiunea pentru muzică l-a condus pe Bogdan spre un oraș cu mai multe posibilități, Cluj-Napoca, loc unde și-a finalizat studiile la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, la departamentul de Jurnalism.

 


Anul trecut, Bogdan a participat la Vocea României, unde a fost remarcat de Tudor Chirilă pentru timbrul său vocal. După participarea la concurs, tânărul artist a prins mai mult curaj și s-a decis să ducă pasiunea la un alt nivel. În momentul de față Bogdan este chitarsit și vocalist în trupa Desculț pe Lună.

Muzica, prima dragoste a lui Bogdan

Prima înclinație a lui Bogdan a fost fotbalul, însă după scurt timp acesta a relizat că sportul trebuie să râmână doar la stadiul de hobby.


„Eu am vrut să fiu fotbalist, am fost câteva luni la liceul sportiv, după care m-am transferat acasă la Vulcan, pentru că mi-am dat seama că fotbalul trebuie să rămână doar un hobby. De mic mă jucam și foloseam telecomanda pe post de microfon, lucruri pe care le spun toți cântăreții, știu, mă urcam pe pat, pardon, pe scenă, și le cântam fanilor mei de pluș” a povestit Bogdan, pentru Monitorul de Cluj.

Ajuns la liceu, artistul a intrat în trupa de teatru, moment în care a descoperit și pasiunea pentru chitară. A împrumutat o chitară de la un coleg pentru a învăța să cânte, iar ulterior părinții lui, văzându-i devotamentul, i-au cumpărtat o chitară și un pian.


„Am început să învăț singur să cânt de pe Internet și ușor, ușor am început să compun melodii proprii și să le postez pe YouTube. Din nou trebuie să-i mulțumesc, pentru că e important ca oamenii să știe că le ești recunoscător și nu ai uitat de unde ai plecat, lui Ionuț Bechia, colegul cu chitara, care m-a luat în trupa lui când eram în clasa a 9-a. Atunci am urcat pentru prima oară pe scenă. Dacă nu era el, probabil nu aș fi avut curaj niciodată să fac pasul ăsta: din patul plin cu jucării de pluș, la o scenă reală cu oameni reali”, povestește Bogdan.

Strada, prima „scenă” pe care a cântat artistul

Ajuns în Cluj-Napoca, artistul dorea să se facă auzit, astfel că a decis să meargă în orașe precum Alba Iulia, Oradea, București pentru a cânta pe stradă. Bogdan nu se consideră un artist stradal, ci un tânăr care dorește să se exprime prin muzica sa. Strada îi oferă artistului libertatea de care are nevoie, iar oamenii care sunt într-o continuă mișcare îi elimină emoțiile.


„E un exercițiu și un experiment interesant să cânți pe stradă pentru că te face să-ți dai seama că nu ești atât de important pe cât crezi. Lumea nu are răbdare pe stradă, trec toți pe lângă tine, așadar dacă reușești să oprești chiar și câțiva oameni, să-i faci să stea pe loc și să te asculte, e un semn bun. Cel mai frumos lucru pe care mi l-a oferit cântatul pe stradă a fost libertatea. Libertatea în starea ei pură”, mărturisește tânărul.

Partea financiară a contat cel mai puțin pentru el, acesta dorindu-și să producă zgomot prin centrele orașelor și să vadă dacă cineva este atras de muzica sa.

„În momentul în care am decis să cânt pe stradă, nu m-am bazat pe partea financiară. Da, m-au ajutat banii strânși (nu am făcut o avere, desigur), dar nu acesta a fost motivul de bază pentru care am vrut să fac zgomot pe stradă. Nu prea aveam concerte, nu cunoșteam oameni din industrie, nu aveam multe oportunități, dar voiam să cânt și în același timp la finalul acelei zile să-mi pot cumpăra ceva de mâncare fără să fac o gaură în buget. Am fost pe principiul: dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau”, a povestit artistul.

Experiența unui show televizat

Anul trecut, în urma unui telefon primit de la ProTv, Bogdan a participat la preselecțiile pentru Vocea României. Deși la început acesta era în dubii, într-un final s-a decis să participle mai mult pentru experiență.

„Am primit un telefon de la o persoană care lucrează la ProTv, m-am bucurat că s-a gândit cineva la mine, care m-a auzit cântând și care m-a chemat să particip la preselecție. Inițial nu am vrut să merg, pentru că nu sunt adeptul talent show-urilor, dar apoi am stat, am cugetat și am decis să încerc pentru că nu am nimic de pierdut, e o experiență interesantă și dacă nu încerc acum, sigur nu o să am curaj să particip în viitor”, a spus Bogdan.

Artistul nu regretă participarea la concursul televizat, acesta considerând că nu a avut nimic de pierdut, ci din contră, a câștigat experiență și a legat multe piretenii.

„Nu-mi pare rău nicio secundă că am participat, mă bucur că am fost și am trăit într-un mediu muzical, am cunoscut oameni faini, oameni pe care îi apreciez pentru ceea ce fac, am învățat multe lucruri despre tehnica vocală, lucruri care mă ajută și la care mă gândesc și în prezent. Poate dacă aș fi fost celebru, nu aș fi participat, pentru că în momentul în care cazi de la etajul 10, nu prea mai ai șanse să te ridici și să continui. Dar așa, ce aveam de pierdut? Dacă mă duceam și eram praf și pulbere, cădeam de la parter, îmi scuturam tricoul de praf ce sunt, mă ridicam și continuam”, afirmă tânărul.

Bogdan l-a ales ca antrenor pe Tudor Chirilă, omul care din punctul său de vedere este un artist în adevăratul sens al cuvântului. Încă din liceu, Bogdan era un adevărat fan al marelui cântăreț, acesta știa toate piesele de la Vama Veche, dar mai mult de atât îl aprecia pe cântăreț pentru pasiunea sa față de muzică dar și pentru viziunea lui față de societatea românească.

„De la Tudor Chirilă am învățat multe lucruri de dinainte să particip la Vocea României, pentru că l-am apreciat, și-l apreciez și-n prezent, pentru muzica sa, pentru felul în care scrie și pentru felul în care gândește. Pentru mine, Tudor Chirilă e un artist în adevăratul sens al cuvântului. Un artist adevărat și asumat. Nu spun asta pentru că mi-a fost antrenor la Vocea României, deși experiența asta mi-a confirmat părerea pe care mi-o făcusem. A fost mișto. Indiferent cât de clișeic ar suna, să-l întâlnesc și să vorbesc față-n față cu Tudor Chirilă a fost un vis împlinit”, povestește artistul.

Vocea României, rampă de lansare?

Deși toată lumea consideră că printr-un show televizat te lansezi, acest lucru nu este adevărat, cel puțin nu în cazul lui Bogdan Ghirău. Acesta afirmă faptul că nu au început să curgă proiectele sau să se bucure de o faimă de nedescris, dar cu toate acestea a trăit o experiență plăcută pe care nu o va uita prea curând.

„Nu am primit multe oferte de concerte. Nu mi-am făcut o grămadă de fani care să-mi vină la concerte. Mai mult m-a ajutat pe mine să am un lucru în plus de trecut, ca într-un CV, când vreau să fac un concert undeva. „Și am participat la Vocea României anul trecut”, pentru că încă e important pentru unii patroni să fi avut o apariție la TV”, mărturisește tânărul artist.

Cu toate acestea tânărul susține faptul că participarea la concurs l-a ajutat să realizeze ce dorește să facă pe viitor. Majoritatea proiectelor pe care le-a avut după Vocea României au fost datorită prietenei sale care s-a ocupat de partea de impresariat.

„M-a ajutat să-mi dau seama că asta vreau să fac în viață. Proiectele pe care le-am avut după Vocea României au fost în mare parte datorate prietenei mele care a fost pe post de impresar și care a vorbit pentru câteva concerte unde a venit lumea buluc. Mă bucur că după Vocea României am reușit să intru într-o trupă (Desculț pe Lună – n.r.) cu care îmi fac nebunia și unde arăt și latura mai rock”, afirmă Bogdan.

Concerte online pe timp de pandemie

În timpul pandemiei, Bogdan a susținut și un concert live în mediul online, concert care a fost organizat de o companie de telefonie mobilă.

„E un stil nou de performance pentru mine, niciodată nu mai avusesem concert online. E deranjant de diferit față de un concert cu public. E cam de speriat mai ales prima oară când ești pus în situația asta. Nu ai oameni cu care să vorbești, nu ai energie din partea publicului, nu ai aplauze, stai cu frică de vecini că poate bat la ușă că faci gălăgie, nu știi dacă stream-ul încă merge, nu știi dacă cineva te ascultă. Dar te ajută mult să apreciezi și mai tare un concert normal cu public”, spune tânărul artist.

Artistul consideră că astfel de concerte te fac să apreciezi mai mult un concert live pe o scenă, loc unde se fac schimb de energii și emoții.

„Concertele astea de acasă arată cât de important e publicul. Trebuie să vorbești singur ca un nebun, să fii un fel de vlogger, să te uiți în telefon și să îți imaginezi că cineva te bagă în seamă. Dar e interesant, e o experiență. Trebuie să-i fim recunoscători tehnologiei pentru asta. Altfel, cântai, dar atunci chiar era sigur că nu te ascultă nimeni”, povestește Bogdan.

După o perioadă lungă în care nu a mai cântat pe scenă, Bogdan s-a bucurat de atmosfera unui concert în cadrul festivalului TIFF 2020. Artistul a susținut un concert pentru un număr mai mic de persoane, dar cu toate acestea s-a bucurat de faptul că a putut să simtă din nou acea emoție.

„Mă bucur mult că am putut cânta la TIFF. Și-acum, rubrica de mulțumiri: îi mulțumesc lui Adam Dobie, că el e cam singurul care mă cheamă la «cântări» prin Cluj. Chiar dacă nu au fost condițiile unui concert normal, ca pe vremuri, a fost o gură de aer proaspăt, aer pe care mi-era dor să-l inspir. Până la concertul de la TIFF nu mai cântasem live pe o scenă de 6 luni. A fost minunat să vezi cum lumea apaludă și reacționează la o glumă pe care o faci sau la o melodie pe care o cânți”, declară Bogdi.

„10 vizualizări și două share-uri nu-mi plătesc chiria!”

Tânărul artist nu a ajuns la stadiul în care să se întrețină din muzică, dar cu toate acestea nu vrea să renunțe la această pasiune. Acesta dorește să meargă mai departe pe acest drum, însă este conștient că are nevoie de un job mai stabil pentru a-și asigura strictul necesar.

„Am terminat facultatea, trebuie să îmi iau un job part-time, care să-mi permită să mă axez pe muzică, pentru că 10 vizualizări și două share-uri nu îmi plătesc chiria și nu mă hrănesc. Când mai postez câte o melodie nouă le spun oamenilor că pot dona, pot da share, pentru că mă ajută, însă nu a luat încă amploare chestia asta și înțeleg de ce. În România, încă nu avem gândirea asta de a plăti pentru muzică sau pentru alt tip de conținut”, afirmă artistul.

Bogdan dorește să își transforme pasiunea într-un job stabil în viitorul apropiat. Acesta vrea să compună mai multe piese proprii și să se inflirteze ușor în industria muzicală. Deși poate îl așteaptă un proces lung de dezvoltare pe plan musical, artistul are multă dedicare și pasiune.

„Îmi doresc și cu trupa să scoatem melodii proprii și să cântăm live pentru că numai la asta ne gândim când facem un cover sau o melodie proprie nouă: «Tu-ți dai seama ce ar rupe melodia asta live cu public? De abia aștept!». Nu am un proiect anume, îmi doresc doar să pot cânta, să mă asculte oamenii, să cânt și solo, dar și cu trupa și cel mai important: să nu mă ia viața în palma ei și să mă-ndepărteze de muzică. Recunosc că mi-e frică de asta”, spune tânărul artist.

 

CITEȘTE ȘI:

Alex Benchea, alpinistul cu ochii albi. La doar 21 de ani, a cucerit Mont Blanc și Kilimanjaro!

 

 

abonare newsletter