Ştiri din Transilvania

Românii cheltuie mult pe mâncare, dar o și aruncă. Profesor USAMV: „Principala problemă rămâne lipsa de educație”

4 din 5 români aruncă mâncarea la gunoi. Principalii responsabili de fenomenul risipei sunt consumatorii și restaurantele. Pandemia de COVID-19 a schimbat obiceiurile de cumpărare, dar nu și atitudinea oamenilor față de mâncare.

Românii cheltuie mult pe mâncare, dar o și aruncă. Profesor USAMV: „Principala problemă rămâne lipsa de educație” Românii cheltuie mult pe mâncare, dar o și aruncă. Profesor USAMV: „Principala problemă rămâne lipsa de educație”

 

 


Un român aruncă, în medie, 129 de kilograme de mâncare pe an.

 


În ultima perioadă, patronii de restaurante au fost nevoiți să renunțe la cantități mai mari de alimente.

Legumele și fructele sunt cele mai aruncate alimente

„În pricipal legumele și fructele, e o cantitate pe care noi o aruncăm pentru că ele pot fi folosite maxim 2-3 zile și atunci, dacă se întâmplă ca Guvernul să ne zică de pe o zi pe alta că se închide activitatea la restaurante, atunci acea marfă o pierdem. Noi nu mai facem comenzi de marfă așa de mari, ne facem un calcul pe un minim necesar și marfa care expiră între 3 și 5 zile o luăm cât mai puțină”, a spus Ninel Dănilă, patron de restaurant, conform Digi24.


Potrivit unui studiu, 83% din români spun că aruncă mâncare. Aproximativ două treimi au afirmat că se pot bucura de aceeași cantitate de alimente, cu aceiași bani. Peste 10% din respondenții studiului au afirmat că au aruncat mai multă mâncare în ultima perioadă.

Este vorba de lipsă de educație?

„Principala problemă rămâne lipsa de educație, sau mai bine zis lipsa de informare a consumatorului cu privire la risipa alimentară. Chiar dacă subiectul acesta stârnește interes în mulți dintre corespondenți, există o contradicție între interesul pentru risipa alimentară și comportamentul respectiv”, a explicat Cristina Pocol, profesor dr. la USAMV Cluj-Napoca.


Există câteva tehnici simple prin care putem valorifica mâncarea din frigider.

„M-aș rezuma la o regulă simplă, învață să îți prețuiești hrana, să îți înțelegi hrana: de unde vine, fii interesat de originea ei, cine ți-o produce. Și fii mai atent la cum mănânci, cât de des. E important să avem liste pentru că natura comercială a marilor lanțuri e astfel făcută încât să te încurajeze să cumperi mai mult decât ai nevoie. Să nu petreci mult timp la cumpărături, dar nici să nu iei în plus și apoi să îți arunci mâncarea”, a mai adăugat Camelia Gui, coordonator Food Waste Combat, președintele Banca de alimente Cluj.


Oamenii din mediul urban aruncă cea mai multă mâncare, deși cheltuie pe hrană crica 40% din venitul lunar.

CITEȘTE ȘI:

Tăieri ilegale de copaci în pădurea Hoia-Baciu! Un „plâmân verde“ al Clujului dispare încet, dar sigur.FOTO/VIDEO

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter