Ştiri din Transilvania

Lacul Știucilor, destinația ideală pentru un weekend de toamnă

Situat la doar 10 kilometri de Gherla, Lacul Știucilor este cel mai frumos lac de șes din judetul Cluj.

Foto: pescuitinfo.ro Foto: pescuitinfo.ro

 

 


Aflat în apropierea Stufărişului de la Sic, Lacul Ştiucilor, cel mai adânc lac natural dulce al Transilvaniei (adâncime de şapte metri) este singurul lac pe care se formează plaur - insule plutitoare de stuf, la fel ca în Delta Dunării.

 


La fel ca în cazul stufărişului de la Sic, lacul reprezintă un important loc de popas pe timpul migraţiei pentru multe specii de păsări, dar şi un loc de clocit pentru mai mult de 20 de specii de păsări, între care raţe, stârci, corcodei, lişiţe, găinuşe de baltă, cârstei de baltă, cresteţi pestriţi, ereţi de stuf şi mai multe specii de lăcari.

În apele lacului trăiesc în jur de 15 specii de peşti, între care şi ştiuca (Esox lucius), specia care dă numele lacului.


Lacul Ştiucilor este Rezervaţie Naturală din anul 1966, iar din 2004 rezervaţie naturală de interes naţional, pentru o suprafaţă de 140 ha de luciu de apă şi stuf.

Pe lângă faptul că lacul oferă doritorilor posibilitatea de a-și satisface plăcerea de a pescui, în zona sunt premise drumețiile, observarea păsărilor (exista turnuri de observare) și campingul. Lacul oferă un loc de popas pentru pasarile migratoare de baltă. În această rezervație naturală au fost identificate peste 100 de tipuri de păsări, dintre care unele foarte rar întâlnite in Europa. 


Legendele care „învăluie” lacul

Uneori, toamna, cand apa se răcește brusc, viețuitoarele lacului se ridică la suprafață, pentru a suplini deficitul de oxigen din apă. Aceasta „apariție” este însoțită de un puternic iz de sulf ce se degajă de pe fundul apei. Fenomenul durează câteva zile, prilej pentru vânătorii de mituri care se posteaza la pândă, așteptând ivirea vietăților monstruoase ce sălășluiesc în lac.

Legenda spune că, într-un anumit loc de pe fundul lacului, s-ar găsi o poartă spre altă emisferă, sau spre alte lumi, ezoterice. Ciudate vietuitoare ale lacului, balauri ce scuipa foc și miros a pucioasă păzesc aceasta poarta, amintind de străjerii mitici ai Lumii de Dincolo. Viețuitoare monstruoase, dispariții de persoane, o cale spre alte lumi, fenomene ciudate, fac din Lacul Sacalaia un Loch Ness al Transilvaniei.


 

CITEȘTE ȘI

Cheile Turzii - un traseu pe cinste pentru iubitorii de natură, lângă Cluj!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter