Ştiri din Transilvania

Preot din Cluj, pedepsit de Arhiepiscopie după ce a făcut scandal la o înmormântare

Un preot ortodox din județul Cluj a fost sancționat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, după un scandal iscat la o slujbă de înmormântare.

Preot din Cluj, pedepsit de Arhiepiscopie după ce a făcut scandal la o înmormântare Preot din Cluj, pedepsit de Arhiepiscopie după ce a făcut scandal la o înmormântare

 

 


Preotul ortodox Florin Parasca de la Parohia Tăuți a fost sancționat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, care a luat act de „comportamentul regretabil și smintitor al preotului”.

 


El a produs „multă tulburare” la o slujbă de înmormântare în comunitatea pe care o păstorește, a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, pr. Bogdan Ivanov.

Potrivit unor imagini video de la o înmormântare, preotul a refuzat să oficieze slujba, pretinzând familiei să își ceară iertare pentru modul în care fusese tratat. Apoi, după ce a primit scuze, preotul a pretins să-i fie pupate și mâinile. Întreg scandalul a pornit de la o taxă pentru locul de veci, de 5.000 de lei, pe care familia nu ar fi plătit-o, scrie Adevărul.


„Nu încep slujba de înmormântare până când familia nu îşi cere iertare pentru modul urât în care s-a comportat cu mine în ultimele trei zile”, a spus preotul ortodox Florin Parasca, asistent universitar la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca. Ulterior, oamenii prezenţi la înmormântare au vociferat, iar acesta a fost apostrofat: „De ce v-aţi făcut preot?”.

Preotul din Tăuți a fost sancționat cu „dojană arhierească”

„Având în vedere repetatele hotărâri ale Sfântului Sinod care interzic cu desăvârșire condiționarea săvârșirii slujbei de înmormântare de plata vreunei taxe, preotul Florin Parasca a dat dovadă nu doar de lipsă de tact, ci și de nerespectarea hotărârilor forurilor bisericești superioare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.


În acest sens, ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a analizat aspectele acestui caz și, în conformitate cu articolul 159 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, a decis ca preotul Florin Parasca să i se aplice sancțiunea „disciplinară dojană arhierească”, să restituie suma plătită familiei îndoliate și să își ceară scuze public.

CITEȘTE ȘI:


Scene de EV MEDIU într-o biserică din Cluj. Un preot îi întinde pe enoriași în SICRIU și îi pune să JURE PE BIBLIE. Vezi ce a pățit?


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter