Ştiri din Transilvania

Pădurea cu „chelie” de la Luna de Sus, subiect de interes național. „Mergeți, domnule ministru, și la Florești, căci nu vântul a doborât arborii, ci autoritățile publice!”

Imaginea tristă a pădurii „ciuntite” de la Luna de Sus, comuna Florești, a făcut înconjurul țării.

padurea-cu-chelie-de-la-luna-de-sus-subiect-national-mergeti-domnule-ministru-si-la-floresti-caci-nu-vantul-a-doborat-arborii-ci-autoritatile-publice, sursă foto: Facebook Ottmar Trașcă padurea-cu-chelie-de-la-luna-de-sus-subiect-national-mergeti-domnule-ministru-si-la-floresti-caci-nu-vantul-a-doborat-arborii-ci-autoritatile-publice, sursă foto: Facebook Ottmar Trașcă

După ce Monitorul de Cluj a prezentat fotografiile realizate de cercetătorul clujean Ottmar Trașcă, în care se observă imaginea dezolantă a unei păduri „cu chelie” de lângă localitatea Luna de Sus, reprezentanții Ocolului Silvic, respectiv ai Direcției Silvice Cluj au sărit cu explicații, „treziți” anterior de polițiștii clujeni. Aceștia spuneau că nu este vorba despre o „defrișare”, ci despre un proces de regenerare artificală a arboretelor.

În ultimul timp, pe reţelele de socializare au circulat zeci de imagini cu pădurile tăiate ale României şi cu mii de camioane încărcate cu lemne. Autorităţile doresc să lase impresia că se exagerează şi că multe din informaţii sunt ştiri false. Un inginer constructor a dorit să afle dacă la Florești, în cazul semnalat de cercetătorul Ottmar Trașcă și Monitorul este, într-adevăr, vorba despre un „fake news”.


„Tăierile s-au produs în ultima lună și s-a ras totul, absolut totul!”

„Am fost la Floreşti, controversata localitate de lângă Cluj. Am dorit să văd cu ochii mei că imaginea alăturată este una reală, nu un fake news. Am găsit pădurea, sau mai exact ceea ce era pădure la un moment dat. Tăierile s-au produs în ultima lună şi s-a ras totul, absolut totul. Acolo unde timp de mii de ani a fost pădure, acum nu mai este nimic. Mirosea peste tot a lemn proaspăt tăiat, iar cioturile lăsate la rasul pământului erau încă umede”, mărturisește Marius Dorin Lulea, într-un editorial publicat de cotidianul Adevărul.

„Am discutat cu locuitorii din Floreşti şi am fost să văd şi alte zone la care s-a aplicat exact aceeaşi strategie. Se aleg porţiuni care sunt ferite de ochii lumii şi se transportă prin zone care nu sunt populate. Mai nou, camioanele de lemn se acoperă, pentru a nu se mai vedea conţinutul. Mai jos este o imagine tot din Floreşti: o altă porţiune de pădure. A fost tăiată anul trecut. Este vorba de aproximativ 10 ha de pădure care anul trecut exista şi anul acesta nu mai este. Nu este singura”, mai spune Lulea.


„Ministrul Mediului ia apărarea companiilor prelucrătoare. A făcut poze din mijlocul unei păduri doborâte de vânt, dar la Floreşti nu a reuşit să ajungă. Mergeţi, domnule ministru, şi la Floreşti, căci nu vântul a dat jos pădurea, ci autorităţile publice. (...) Industria lemnului trebuie să fie una sustenabilă, ori ceea ce am văzut la Floreşti nu este deloc sustenabil” – Marius Dorin Lulea, inginer constructor

CITEȘTE ȘI:


Cum a furat PNL „O pădure cât o țară“. Ministerul Mediului, căpușat de o apropiată a președintelui.
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter