Actualitate

Așa dispar pădurile Clujului! O creastă a rămas cu „chelie” într-o singură lună. FOTO

O bucată de pădure de lângă satul Luna de Sus, comuna Florești, rămâne pe zi ce trece cu tot mai puțini arbori.

Cercetătorul științific Ottmar Trașcă a publicat câteva imagini dezolante cu o pădure de lângă satul Luna de Sus, din comuna Florești, care, în urmă cu doar câteva săptămâni, încă exista. Acum, creasta a rămas cu „chelie”, o pădure tânără, spun cei din zonă, dispare treptat sub asaltul drujbelor.

„Generațiile viitoare vor mai vedea o pădure reală sau se vor uita la poze de arhivă?”

„Bucata de pădure de lângă satul Luna de Sus, comuna Florești, județul Cluj exista cu aproximativ 1 lună în urmă, când am filmat defrișările din zonă și le-am prezentat pe Facebook. Între timp, defrișările continuă cu sălbăticie și Poliția nu ia nicio măsură, fiind ocupată cu vânarea celor care „zădărnicesc combaterea bolilor” (sic!)”, susține Trașcă.


Monitorul de Cluj a luat legătura cu Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj pentru a afla dacă au fost sesizate în ultima vreme eventuale tăieri ilegale de arbori în zona Luna de Sus. Reprezentanții IPJ Cluj au transmis că vor efectua verificări. Până la momentul redactării articolului, încă nu am primit o confirmare oficială din partea oamenilor legii, care au solicitat în schimb o cerere în baza Legii 544/2001, privind accesul la informațiile de interes public.

„Mă întreb dacă în ritmul actual al defrișărilor, generațiile viitoare vor mai avea ocazia să vadă o pădure reală, sau vor trebui să se mulțumească doar cu poze și imagini de arhivă?”, se mai întreabă cercetătorul științific de la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, din Cluj-Napoca.


Un nou proiect imobiliar în zona Pădurii Hoia-Baciu?

La începutul lunii mai, deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru i-a solicitat primarului comunei Florești, Horia Șulea, să nu autorizeze un proiect imobiliar care ar distruge zona Pădurii Hoia-Baciu. Potrivit textului unei petiții cu aproape 10.000 de semnături, sute de apartamente vor fi construite la liziera pădurii, dacă actualul proiect este aprobat.

„Chiar dacă cele două hectare rase de copaci și vegetație nu fac parte din fondul forestier, această zonă în prelungirea pădurii e un plămân verde pentru Cluj și Florești. Avem deja dezastrul urbanistic din zona Donáth câteva sute de metri mai jos, nu vrem să blocăm strada Donáth cu alte câteva mii de oameni care se mută aici”, este de părere Adrian Dohotaru.


Parlamentarul clujean spune că, în acest context de „distrugere sistematică a naturii” și a „lipsei de spații verzi în Florești”, este ilar că primarul comunei Florești, Horia Șulea, s-a înscris tocmai în Partidul Ecologist Român (PER). Anunțul a fost făcut de edil în prezența președintelui PER, Dănuț Pop, care a anunțat că partidul pe care îl conduce „pregătește noi surprize” în perioada următoare și „se pregătește de un rezultat bun” la alegerile locale și parlamentare din acest an.

CITEȘTE ȘI:


HAOS urbanistic. Pădurea Hoia-Baciu, amenințată de un proiect imobiliar URIAȘ?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter