Ştiri din Transilvania

Exportul de buștean, INTERZIS pentru UN DECENIU. „Jaful pădurilor trebuia oprit!”

Exportul de buștean a fost interzis pentru următorii zece ani, în urma unei legi inițiate de parlamentarii Partidului Social Democrat (PSD).

Exportul de buștean, INTERZIS pentru UN DECENIU. „Jaful pădurilor trebuia oprit cu orice preț!” Exportul de buștean, INTERZIS pentru UN DECENIU. „Jaful pădurilor trebuia oprit cu orice preț!”

„Jaful pădurilor din România trebuia oprit cu orice preț! După cum am văzut, în ultimii ani, în lipsa unor măsuri ferme luate de autorități, una dintre cele mai importante resurse pe termen lung, «aurul verde» a dispărut într-un ritm alert, tăierile masive, legale sau ilegale, accentuându-se în ultimii ani”, afirmă deputatul PSD de Cluj Horia Nasra.

Timp de un deceniu, exportul de bușteni este stopat

Joi, alături de colegii sociali-democrați, Horia Nasra a votat pentru interzicerea exportului de buștean pentru următorii zece ani. Este vorba despre exportul de buştean cu sau fară coajă sau lemn rotund (lemn rotund-lemn doborât, tăiat la vârf, secţionat sau nu), cherestea şi lemn de foc.


Inițiativa a fost „imperios necesară”, spune Nasra, care speră ca acest pas să fie primul pentru refacerea suprafeței forestiere din România. Practic, prevederile legii impun ca orice copac care se taie legal, să fie prelucrat în România, fapt care asigură locuri de muncă, salarii, taxe și impozite, este de părere parlamentarul clujean.

Pe scurt, se interzice orice exportul de bușteni, timp de 10 ani, indiferent că e cu coajă ori fără sau lemn rotund. Interdicția de aplică de la 1 ianuarie 2021. De asemenea, nerespectarea măsurilor se pedepsește cu închisoare de la 1 la 3 ani sau cu amendă de 100.000 de lei.


Nasra: „Încă din 2018 am atras atenția asupra tăierilor ilegale din Cluj”

„Încă din 2018, am atras atenția miniștrilor Apelor și Pădurilor cu privire la tăierile ilegale de lemne din Cluj, în 2019 asupra defrişărilor din Munţii Apuseni, zona Padiş, apoi în 2020, am solicitat răspunsuri, în scris, cu privire la defrişările ilegale din județul Cluj, numărul de hectare de pădure tăiate legal şi ilegal în judeţul Cluj, în ultimii treizeci de ani și numărul de hectare unde ROMSILVA a realizat plantări de arbori”, afirmă deputatul clujean.

Nasra pomenește de o statistică actuală, oferită de Greenpeace, care prezintă o estimare conform căreia România pierde în fiecare oră peste trei hectare de pădure și că doar în ultimii 14 ani s-au tăiat peste 100.000 de hectare. Prin urmare, parlamentarul consideră că interzicerea exportului de buștean pentru următorii zece ani „este binevenită”.


CITEȘTE ȘI:

Clujul, CAMPION la infracțiuni de natură silvică! Județul este în frunte la tăierile ilegale

 


Se taie ca-n codru în pădurile din județ: „E un dezastru! Au tăiat tot”. VIDEO + FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter