Ştiri din Transilvania

Festivalul Usturoiului, în locul unde s-a născut legenda lui Dracula

Târg de alimente tradiţionale, obiecte vestimentare specifice portului popular, un concurs culinar care are ca regulă de bază includerea usturoiului printre ingredientele folosite de participanţi sunt doar câteva din activităţile care se desfăşoară la Festivalul Usturoiului din Pasul Tihuţa, aflat la a doua ediţie.

Timp de două zile, Pasul Tihuţa, de la graniţa judeţelor Bistriţa-Năsăud şi Suceava, locul unde s-a născut legenda celebrului conte-vampir Dracula, este gazda celei de-a doua ediţii a Festivalului Usturoiului, organizat de Asociaţia de promovare a turismului “Turist în Bistriţa-Năsăud”, în parteneriat cu consiliile judeţene Bistriţa-Năsăud, Suceava şi Maramureş, informează Agerpres. Evenimentul are loc în perioada 6 – 7 septembrie pe platoul situat la 1,5 km de DN17.

Pe scena amenajată a platoului unde are loc festivalul va urca Grigore Leşe, Fanfara Shukar, Lidia Buble, DJ Wanda, trupe şi artişti de rock şi folk, printre care se numără Răzvan Krivach, câştigător al festivalului “Cerbul de Aur” în anul 2008.


“Vrem să promovăm acest brand la el acasă, folosind resursele noastre locale cele mai de preţ: oamenii, tradiţiile, folclorul autentic, poveştile şi legendele. O poveste care s-a transformat într-un proiect, primul din Bistriţa-Năsăud care se derulează sub brandul naţional de promovare a turismului. Autoritatea Naţională pentru Turism sprijină în acest an organizarea Festivalului Usturoiului în Ţinutul Contelui Dracula”, a declarat Felicia Szucs, manager de proiecte în cadrul Asociaţiei Turist în Bistriţa-Năsăud.

În prima zi a festivalului s-a produs un moment comic: s-a rupt banca cu trei miniştri. Gabriela Szabo, Bogdan Stanoevici şi Doina Pană au căzut pe spate imediat ce s-au aşezat pe bancă. La eveniment era aşteptată să participe şi Elena Udrea însă aceasta nu a reuşit să mai ajungă.


Pe lângă activităţile menţionate mai sus se organizează competiţii sportive, activităţi dedicate celor mici sau demonstraţii de dans cu foc. Organizatorii au prevăzut, de asemenea, concursuri pentru desemnarea celor mai frumoase domniţe din ţinutul contelui Dracula, dar şi a celor mai puternici şi vrednici bărbaţi, aceştia din urmă trebuind să se întreacă în probe fizice solicitante, dar şi într-una de dans popular.

Anul trecut, peste 15.000 de oameni au participat la spectacolele, concursurile şi târgul de produse tradiţionale pregătite de organizatori, iar la a doua ediţie festivalul beneficiază şi de sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Ultimele Stiri
abonare newsletter