Ştiri din Transilvania

Untold-ul de altă dată. Între 60.000 și 150.000 de „festivalieri” la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, în 1963

Una dintre cele mai importante şi mai inedite sărbători ale moților are loc în acest weekend pe Muntele Găina din județul Alba. Puțini știu că această sărbătoare a adus între 60.000 și 150.000 de oameni în 1963.

Târgul de Fete din 1963/ Foto: apuseni.info (forograf: Alexandru „Sandu” Mendrea) Târgul de Fete din 1963/ Foto: apuseni.info (forograf: Alexandru „Sandu” Mendrea)


 

Ediția din acest an de la faimosul Târg de Fete de pe Muntele Găina se desfășoară în 22 și 23 iulie 2023, iar programul cultural-artistic cuprinde spectacole și concerte extraordinare susținute de o parte dintre cei mai îndrăgiți artiști români, târgul național al meșterilor tradiționali, difuzări de filme etnografice, momente comemorative, focuri de tabără și de artificii.


 

Ceea ce puțini știu este că acest târg datează în din anul 1816, iar încă din anul 1963 au fost între 60.000 și 150.000 de persoane.


A fost un spectacol uriaș, cu participarea ansamblului „Ciocârlia” având în rândurile sale mari vedete ale acelor ani, precum Benone Sinulescu, Irina Loghin, Maria Butaciu, Maria Ciobanu, Dumitru Constantin, Maria Păunescu, Ilie Udilă, Aurelia Fătu Răduțu, Ion Cristoreanu, Ion Oprea și Angela Moldovan, conform Lăzești, Alba, citată de apusen.info

Potrivit sursei citate, a participat întregul ansamblu „Ciocîrlia” și formațiile artistice din cele trei regiuni învecinate: Hunedoara, Crișana și Cluj.


De asemenea, se amintește că a fost prezent și liderul comunist Gheorghe Gheorghiu Dej și că a survolat din elicopter zona.

Fotografie din revista Albina, 25 iulie 1963/ Foto: apuseni.info

Târgul de pe Muntele Găina, menționat încă din 1816!

Potrivit dovezilor etnografice, din vremuri străvechi, miezul verii (ziua de Sântilie, 20 iulie – n.red) era marcat în tradiţia ţinuturilor transilvane de un eveniment deosebit, care „mişca satele”, locuitorii din crângurile Apusenilor. Moţi, mocani, crişeni şi zărăndeni urcau, în zvon de tulnice, în Munţii Bihorului, pe platoul „Găina”, unde se ţineau „datul”, „nedeia”, „Târgul de la Găina”.


Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în anul 1816, iar în 1860 învăţătorul Ioanete o descrie în „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”. Legenda Muntelui Găina, relatată încă de la 1888 de cercetătorii Teofil Frâncu şi George Candrea, spune că „în timpul când şi în munţii Bihariei se lucrau băile (minele de aur), o găină de aur ieşea din băi spre a se aşeza în vârful muntelui, pe cuibul său, în care erau ouăle sale de aur. Vidrenii, atraşi de frumuseţea nemaipomenită a găinei, în mai multe rânduri au încercat s-o prindă, ea însă a fugit în jurul minelor de aur de la Roşia Montană. De atunci, nemaiputându-se găsi aur în băile din acest ţinut, moţii au încetat de a le mai lucra, deoarece găina din poveste era vâlva băilor (zâna) şi ea a dus aurul cu sine, în părţile unde a zburat”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Scandal la Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Certuri şi înjurături. Au intervenit jandarmii

abonare newsletter