Sport

Vasile Mare, legendarul portar de la „U”, nota 10 la EXAMENUL de DEFINITIVAT: „Copiii au nevoie de profesori care au făcut sport”

Vasile Mare este un nume important pentru vechii fani ai Universității Cluj, fiind cunoscut în special pentru meciul mare făcut în 1997.

Fostul goalkeeper a fost omul care a ținut-o pe „U” Cluj în prima ligă în 1997, într-un meci epic. Ardelenii aveau nevoie de un egal în jocul cu Chindia Târgoviște în ultima rundă și aveau să îl obțină după un meci în care Vasile Mare a apărat o lovitură de la 11 metri și a avut o serie de parade superbe, fiind premiat cu nota 10 în Gazeta Sporturilor.

Între timp, viața lui Vasile Mare a curs într-o altă direcție, iar acum a devenit profesor. Fostul portar a obținut nota 10 la examenul de definitivat organizat în această vară, fiind profesor de Educație Fizică și Sport.


Vasile Mare, un exemplu pentru copiii din ziua de azi

„Copiii au nevoie de profesori cu experiență, de oameni care au făcut sport și care să-i învețe. Sunt copii care nu dezvoltă o motricitate bună și încercăm alături de colegii mei să îi dezvoltăm în limitele condițiilor pe care le avem și noi. Dacă nu ai sală sau materiale, nu prea ai ce să-l înveți pe un copil. Pandemia a fost un moment foarte greu pentru noi, deoarece nu știam dacă copilul care face sport în casă are pulsul sau tensiunea ridicată și pățește ceva. Noi am avut un stres uriaș în toată această perioadă”, a declarat profesorul Vasile Mare.

Fostul jucător al Universității Cluj predă acum în localitatea Borșa, dar și la un liceu din Cluj-Napoca. Din păcate, condițiile oferite profesorilor de sport nu sunt deloc strălucitoare în România.


„Sunt la Școala Gimnazială Borșa și la Liceul Teoretic Victor Babeș din Cluj-Napoca. Nu prea avem condiții în mediul rural,  deși ne zbatem să facem câte ceva prin fonduri europene. Am tot propus să se facă săli la Borșa și la Cluj, deoarece unele școli nu au sală de sport disponibilă. Din păcate, copiii au avut mult de suferit în ultimul an pentru că nu au putut intra în săli, pe terenurile de sport sau alte forme de mișcare. Normal că și-au căutat un refugiu, iar telefonul a fost cel mai la îndemână. Gradul de obezitate este destul de ridicat și trebui să ne preocupe mai mult sănătatea copiiilor”, a adăugat mare portar al lui „U”.

Vasile Mare, uitat de actuala conducere a lui „U” Cluj

Vasile Mare a fost unul dintre oamenii care a înghițit multe la Universitatea Cluj la finalul anilor 90, fiind printre ultimii jucători cu experiență rămași la echipă în momentele în care problemele financiare au pus stăpânire pe club.


„De la U Cluj nu am mai fost sunat de nimeni în ultimii ani. La Universitatea vin oameni care nu au nicio legătură cu echipa. Eu îi urmăresc de la distanță și am văzut tot ce se întâmplă în ultimii ani la echipă. Nu e posibil ca echipa pe care a construit-o fostul meu coleg Săbău să nu promoveze. A fost inadmisibil să ajungi la baraj cu un astfel de lot. Au pierdut puncte importante pe teren propriu și i-a costat promovare”, a spus Mare.

Fostul portar nu este convins că Universitatea Cluj va promova în acest an și ar fi preferat un altfel de sistem de disputare a meciurilor.


„Depinde de management și dacă se vrea cu adevărat să se promoveze. E important să intre în play-off, acolo e primul pas. E un sistem absurd, deoarece trebuiau să joace fiecare cu fiecare și promovau primele 3 sau 4.”

Vasile Mare va rămâne un nume de referință în istoria Universității Cluj. Detalii despre meciul extraordinar făcut în 1997 pot fi citite aici.

abonare newsletter