Sport

Vlad Pop aleargă 108 km pentru a ajuta tinerii să învețe! Donează și tu pentru o cauză nobilă

Bursele MagicEDU susțin financiar reintegrarea copilului la școală, pe o perioada de un an, acoperind cheltuielile pentru rechizite școlare, cărți, pregătire la materii din care copii susțin examenele de capacitate sau bacalaureat.

În anumite cazuri, bursele susțin și copii care urmează facultatea. Valoarea unei burse este de 500 de RON, în fiecare lună, timp de un an de zile. Începând cu anul 2018 au fost oferite, timp de un an, 15 burse pentru educație MagiCAMP.

Tratamentul oncologic durează uneori luni întregi, uneori ani. Cei mai mulți dintre copiii diagnosticați cu cancer petrec tot acest in-terval în spital. Iar boala și tratamentul lasă urme adânci. Copii nu se mai pot concentra la fel de bine ca înainte. Nu mai pot fi atenți pen-tru o durată lungă de timp. Joacă alături de colegii de clasă e mai obositoare.


Mulți dintre copii depun eforturi pentru a urma cursuri în perioada spitalizării, dar revenirea la școală, alături de colegi, după luni de absență este dificilă. Lucrările de control și tezele devin istovitoare. Copii se simt descurajați, își pierd încrederea în sine, au dificultăți de reintegrare la școală. E nevoie de suportul colegilor, profesorilor și al familiei.

Dificultățile nu sunt doar fizice, cognitive și emoționale. Toate resursele financiare ale familiei se concentrează într-un singur punct: însănătoșirea celui mic. În unele cazuri, mâncarea, hainele, cărțile și caietele devin produse de lux. De multe ori, părinții nu își permit să plătească rechizitele, hrana sau transportul celor mici la școală, iar copii se simt descurajați să-și continue studiile. Dificultățile financiare afectează toți copiii din familie, nu doar copilul cu diagnostic oncologic.


Bursele MagicEDU sunt menite să ofere un sprijin copiilor cu afecțiuni grave, pentru a reveni la școală după tratament și să ajute frații și surorilor copiilor cu diagnostic să meargă în continuare la școală, atunci când familia trece prin dificultăți financiare grave.

Cea mai lunga cursa porneste de la baza partiei Runc (capatul strazii Caprioarei) si urca pe varful Rarau de doua ori (cu o bucla prin Cheile Moara Dracului si Codrul Secular Slatioara) apoi urcare pe Pietrosu Bistritei prin Zugreni, coborare lunga in satul Rusca si urcare pe varful Giumalau de doua ori (cu o bucla in Valea Putnei si Codrul Secular Giumalau), coborare in TransRarau dupa care direct catre finish in Campulung Moldovenesc pe paraul Mesteacan.


1.    Rarau (1) km 14 – AHC – (1200+, 300-)
2.    Moara Dracului Km 21 – HC (1270+, 1240-)
3.    Slatioara km 27 – AHC (1580+, 1390-)
4.    Rarau (2) km 34 – AHC – (2450+, 1540-)
5.    Zugreni km 44 – AHC (2660+, 2630-) Cut-off time: 12h
6.    Pietrosu Bistritei km 48 – C (3800+, 2730-)
7.    Rusca km 58 – AHC + Drop Bag (3900+, 3850-) Cut-off time: 16h
8.    Giumalau (1) km 68 – HC (5120+, 3970-)
9.    Valea Putnei km 78 – AHC (5220+, 5030-) Cut-off time: 21h
10.    Giumalau (2) km 90 – HC ( 6470+, 5210-)
11.    Poiana Stanii km 95 – AHC (6720+, 5850-)
12.    Finish Campulung Moldovenesc km 105 – AHC (7200+, 7200-)

 


 
   

Vlad Pop Crișan are 33 de ani și a devenit voluntar Magic după ani de zile în care a întruchipat zeci de personaje vesele, care-i făceau să râdă pe copiii bolnavi de cancer tratați la spitalul din Cluj.

În 2015, pe când se afla în tabăra MagiCAMP de la Brănești, Vlad a întâlnit-o pe Raluca, venită și ea acolo ca voluntar. Un an mai târziu, la focul de tabără, a cerut-o de soție. Împreună au grijă acum de cele două MagicHOME din Cluj, se ocupă de tot ceea ce înseamnă MagicBOX în zona Clujului și sunt în continuare printre primii care strigă ”prezent” atunci când e nevoie de voluntari magici.
 


 În prima tabără la care a participat, în 2015, Vlad a cunoscut un băiețel care avea să-i schimbe viața, un băiețel care își pierduse piciorul, dar visa să devină fotbalist. Povestea și visul acestui copil l-au inspirat să devină ceea ce nimeni nu s-ar fi gândit că i s-ar potrivi: alergător de maraton. Câțiva ani mai târziu, în luna de miere, Vlad avea să-i mărturisească soției sale că se va înscrie la cel mai dur maraton de pe pământ, 6633 Arctic Ultra, și că va alerga în sprijinul copiilor magici.

În martie 2019, s-a întors victorios după ”cursa mică”, cea de 193 de kilometri printre ghețurile arctice. Anul acesta, Vlad a anunțat că va alerga pe ruta maximă, ca să strângă bani pentru 100 de burse educaționale, acordate timp de un an unor copiii diagnosticați oncologic, care au suferit arsuri sau au pierdut un părinte ori un frate. Și a reușit să adune toți cei 600.000 de lei necesari, prin implicarea admirabilă a tuturor celor care i-au susținut visul. Vlad s-a pregătit pe brânci 12 luni pentru această cursă, cu alergări intensive în Cluj, iar pentru rezistența la frig, a improvizat un butoi cu gheață, în care se scufunda oricât de des putea.

Uneori renunți ca să revii mai puternic

     
 6633 Arctic Ultra este ultramaratonul printre ghețurile polare ce este văzut de mulți drept cea mai dificilă cursă din lume, dacă luăm în calcul distanța de alergare, peste 600 de km, în condiții de temperaturi extreme, care sunt resimțite frecvent sub -50 de grade Celsius.

   Vlad a pornit în cursă hotărât să facă orice ca să treacă linia de finish:”Chiar dacă trebuie să mă târăsc până la finish, nu am să renunț. Nu pot să mă întorc acasă să le spun copiilor că m-a durut puțin piciorul și a trebuit să renunț. Durerea mea nu se poate compara cu durerea lor de la chimioterapie și radioterapie.”

La jumătatea cursei, Vlad era pe primul loc, așa că în primele secunde când am văzut postarea nici nu ne-a venit să credem. Era puțin peste ora 7.00 din seara lui 3 martie când mesajul a fost publicat pe pagina de Facebook a maratonului de la Cercul Polar, iar fotografiile chipurilor desfigurate de ger ne dădeau o idee despre motivele care i-au convins pe organizatori să-l retragă pe Vlad Pop Crișan din cursă.

”Cursa asta nu este despre mine, scria unul dintre organizatorii 6633 Arctic Ultra pe pagina de Facebook a cursei, dar trebuie să spun aici că am trăit cel mai emoționant moment din ultimii 12 ani atunci când am luat decizia, deloc ușoară, de a-l retrage din cursă pe Vlad, ”Cursa asta nu este despre mine, scria unul dintre organizatorii 6633 Arctic Ultra pe pagina de Facebook a cursei, dar trebuie să spun aici că am trăit cel mai emoționant moment din ultimii 12 ani atunci când am luat decizia, deloc ușoară, de a-l retrage din cursă pe Vlad, împotriva voinței lui.”

Când a pornit în cursă de pe aeroportul din Cluj, Vlad avea în bagaj multe mesaje scrise de copiii pe care i-a întâlnit în MagiCAMP și o inimă pusă acolo chiar de Raluca. Știa că ea va fi mereu cu gândul la el, să-l susțină și să-l încurajeze. Mijloacele de comunicare convenționale aveau să se dovedească neputincioase în fața temperaturilor inuman de scăzute. Mai mult, anul acesta, organizatorii au eliminat opțiunea de live tracking, așa că singura sursă de informare despre progresul participanților avea să fie pagina online a maratonului.

Vestea a neliniștit-o pe Raluca, dar și pe toți prietenii și susținătorii lui Vlad. Soluția a venit de la alți patru temerari care au decis să documenteze cursa într-un proiect numit EverRestless, ce urmează să vorbească despre forța de a depăși limitele omenești în condițiile naturii extreme. Așa încât, pe tot parcursul traseului, dintr-o mașină de teren, cu interdicția expresă de a lua legătura și de a interacționa vreo clipă cu Vlad, l-au urmărit în permanență regizorul Sorin Florea, fotograful Adi Bulboacă, designerul de sunet, Tudor Petre și Vasile Flutur, care va scrie despre întreaga aventură.

Într-adevăr, adevărata cursă a lui Vlad nu se încheie aici. Misiunea lui e să facă viața mai frumoasă și mai ușoară copiilor care suferă de cancer sau de alte boli grave. Copiii ce vor veni anul acesta în MagiCAMP au nevoie să se distreze împreună cu el, părinții care-și veghează puii aflați la tratament în spitalul de la Cluj au  nevoie de refugiul MagicHOME, iar familiile nevoite să-și cheltuiască toți banii pe medicamente și terapii depind de pachetele lunare MagicBOX. Vlad va fi acolo unde e nevoie de el. Pentru toți acești oameni magici care ne învață zi de zi să prețuim ceea ce avem și să găsim în noi înșine resurse de a merge mai departe.

Daca rezonezi cu scopul pentru care Vlad alearga poti dona 2 euro SMS 8844, textul BURSA sau intra pe https://asociatiamagic.ro

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter