Sport

Burcă și Deac, remarcați de Petrescu la antrenamente după pauza provocată de COVID-19

Ciprian Deac și Andrei Burcă l-au impresionat pe Dan Petrescu la revenire în cantonamentul lui CFR Cluj.

Burcă și Deac, remarcați de Petrescu la antrenamente după pauza provocată de COVID-19 Burcă și Deac, remarcați de Petrescu la antrenamente după pauza provocată de COVID-19

Cei doi români au fost primii la teste spartane pregătite de „bursuc” în momentul reluării antrenamentelor. Burcă și Deac au trecut cu brio de testul Gacon, deși au stat mai bine o lună și jumătate departe gazon.

Fotbaliștii lui CFR Cluj și-au surclasat clar adversarii în ultimii ani la capitolul fizic, iar acest lucru este confirmat și după această pauză competițională.


Dacă despre Ciprian Deac se știe cât de multă atenție acordă pregătirii fizice, Andrei Burcă i-a surprins pe toți. Fundașul venit de la FC Botoșani a atras atenția tuturor după ce a reușit să alerge cot la cot cu Deac reușind să completeze amândoi mult temutul test Gacon.

Cât de greu este testul Gacon ?

Testul Gacon a apărut în 1994, fiind gândit de fostul manager al lotului național de semifond al Franței, cel care se ocupa de pregătirea fizică a clubului Olympique Marseille.  Testarea constă în 25 de ture care trebuie acoperite în 24 de minute și 45 de secunde. O tură are 125 de metri după care se adaugă 6,25 metri pentru fiecare repetare. Astfel, fotbaliștii ajung să alerge 5.000 de metri în 24 de minute și 45 de secunde. Sunt acceptate câte 15 secunde de pauză după fiecare 45 de secunde alergate, dar fără alte pauze în tot acest timp.


Un preparator fizic a explicat pentru Gazeta Sporturilor de ce este atât de greu testul Gacon și motivul pentru care nu reușesc mulți să îl treacă: „e destul de rar pentru fotbaliști să facă tot testul Gacon după o pauză atât de îndelungată și să mai și simtă că mai pot! Asta înseamnă că respectivii jucători sunt foarte bine pregătiți. Nu e singurul test, mai sunt și altele, nu doar Gacon îți dă măsura pregătirii și a capacității de efort, dar este un reper important și e excelent dacă îl faci pe tot. Cam de la 18-19 ture, când viteza ajunge la 19-20 de kilometri pe oră, e deja bine".

Ciprian Deac, convins de Raul să lucreze suplimentar

Mijlocașul lui CFR Cluj a fost coleg cu nume importante precum Raul, Hunteelar sau Neuer la Schalke 04. Deac a rămas impresionat atunci de modul în care se antrena Raul, cel care se afla deja la finalul carierei în timpul petrecut la clubul german.


„Raul avea 33 sau 34 de ani, dar venea primul şi pleca ultimul de la antrenament. Era o legendă a Realului, pentru mine era ceva fantastic. De atunci m-am schimbat şi eu.Am început cu sala de forţă şi nu mă pot opri din ce fac zi de zi. Fac 25-30 de tracţiuni, abdomenele nu le mai număr că încep să obosesc. Cu siguranţă, pe Ronaldo îl ajută gena, organismul. L-am avut aici, la Cluj, pe Ivo Pinto. Nu l-am văzut o dată în sala de forţă, dar era un pachet de muşchi. Eu trebuie să muncesc dublu faţă de Ronaldo", a explicat Ciprian Deac într-un interviu.

Ciprian Deac se află la a patra aventură la CFR Cluj după ce a evoluat în ultimele sezoane la mai multe formații din străinătate. Andrei Burcă este în schimb la începutul carierei, iar evoluțiile avute în ultima perioadă la CFR Cluj l-ar putea propulsa la o echipă din străinătate. Deac și Burcă sunt de altfel doi jucători convocați constant la echipa națională a României în ultimii ani.


Citește și:

Cristi Bălgrădean s-a despărțit oficial de FCSB. CFR Cluj l-a înregistrat la LPF

Suporterii AU DECIS între CFR și „U”. SURPRIZĂ! Care este cea mai iubită echipă din Cluj?

Ultimele Stiri
abonare newsletter