Sport

Sala Polivalentă din Cluj găzduiește timp de o săptămână Campionatul European de Fotbal al Persoanelor cu Diabet

La această competiție participă echipe din 16 țări, formate din zece tineri cu vârsta de peste 18 ani, care suferă de diabet zaharat, un antrenor și un medic.

Cluj-Napoca găzduiește timp de o săptămână Campionatul European de Fotbal al Persoanelor cu Diabet, Dia Euro 2015. Evenimentul are loc în perioada 19-26 iulie 2015, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

DiaEuro, campionatul european de fotbal în sală al persoanelor cu diabet, este un eveniment organizat din dorința de a demonstra că și persoanele cu diabet pot face sport de performanță, și că persoanele cu diabet se pot implica în aceleași activități ca și persoanele fără diabet.


Prima ediție a competiției europene a avut loc în Ucraina (2012), au urmat  Croația (2013), Ungaria (2014). Ediția din Ungaria a fost câștigată de echipa României, Dia România. Ca urmare a acestei reușite, României îi revine onoarea de a organiza DiaEuro 2015.

Pregătirile jucătorilor pentru această competiție au început cu mult timp înainte, până acum jucătorii fiind învățați să-și controleze glicemiile, a declarat Cristina Maria Petruţ, președintele Asociației Diabeticilor Cluj.
„Pentru ediția DiaEuro 2015, echipa României a început preselecția în noiembrie anul trecut, efectuând un antrenament în fiecare lună. În total au avut loc nouă cantonamente în care s-au disputat 30 de meciuri de pregătire, totul pentru a se pregăti pentru această competiție și a-și apăra titlul de campioană, câștigat anul trecut în Ungaria. Au fost și cazuri de hipoglicemii, dar avem grijă de fiecare caz în parte, echipa având un doctor la dispoziție. Toți jucătorii din echipa noastră au diabet de tip 1, insulino-dependent, dar pe perioada antrenamentelor jucătorii au învățat să-și controleze glicemiile”, a declarat Cristina Maria Petruţ.


La ediția din acest an a DiaEuro 2015 s-au înscris reprezentantele a altor 15 state: Belgia, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Italia, Kazahstan, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Ungaria și Uzbekistan.

Meciul de deschidere al Campionatului va avea loc luni la ora 9:00.


Intrarea este liberă atât la deschiderea oficială, cât și la meciuri.

Diabetul zaharat este o boală cronică și afectează la nivel global un număr impresionant de persoane. Diabetul zaharat poate duce la deces din cauza complicațiilor sale. România este pe locul 2 în Europa, după Turcia, la numărul persoanelor care suferă de diabet. Una dintre principalele  metode de prevenție și tratament este activitatea fizică, alături de un regim alimentar corespunzător. Activitatea fizică aduce beneficii la nivelul aparatului cardio-vascular, osteo-articular, muscular, dar și asupra tonusului psihic, reducând riscul apariției depresiei și favorizând interacțiunile sociale.


Datorită progreselor din domeniul medical, persoanele cu diabet zaharat pot face sport de performanță, obținând rezultate notabile ce duc la integrarea acestora în societate, doborând barierele ridicate de indiferența și discriminarea persoanelor din jur.

Ultimele Stiri
abonare newsletter