monitorulcj.ro Menu
Sport

Alpinistul Horia Colibășanu va participa la Campionatul Național de Triatlon

Alpinistul cu cele mai bune performanțe la altitudine extremă, Horia Colibășanu, va participa la Campionatul Național de Triatlon Xman Ironman România - Distanță Lungă, care se va desfășura în data de 27 iunie, la Oradea.

Proba individuală la care Colibășanu s-a înscris presupune parcurgerea, într-un timp limită de 16 ore, a următoarelor distanțe: înot - 3.800 m, ciclism - 180 km și alergare - 42.2 km. Startul se va da la ora 7.00, la Lacul Săldăbagiu.

În urma acestei competiții, Federația Română de Triatlon va desemna campionii naționali de triatlon pe distanță lungă.


Înainte de acest concurs Horia Colibășanu a declarat că este cel mai greu proiect de anduranță fizică și psihică la care participă.
„Este, probabil, cel mai greu proiect de anduranță fizică și psihică la care mă înham. Plec cu un minus față de triatloniștii care s-au pregătit intens și exclusiv pentru acest tip de competiție în ultimul an, însă nu fac din câștigarea competiției un obiectiv în sine. Este o formă de a-mi explora capacitatea fizică și limitele, altfel decât până acum”, a declarat Horia Colibășanu.

Programul de antrenament urmat de Colibășanu în ultimul an a fost unul specific alpinismului tehnic și schi-alpinismului, însă în ultimele două luni el s-a antrenat exclusiv pentru ciclism, înot și alergare.
Anul acesta, Colibășanu s-a întors din Himalaya mai devreme decât în alți ani, în aprilie, când a tatonat cu ideea unei competiții de triatlon, fiind în formă fizică bună.


Adrian Nanulescu, președintele Federației Române de Triatlon a afirmat că este un lucru foarte bun că un sportiv de talia lui Horia se antrenează pentru competiția dificilă de la Oradea.
„Este o veste îmbucurătoare pentru triatlon că un sportiv de talia lui Horia se antrenează și ia în serios acest sport prin participarea la o astfel de competiție dură. Am convingerea că va lua decizia cea mai bună în timpul cursei, că își va proteja condiția fizică pentru proiectele sale viitoare în alpinism și nu numai”, a spus Nanulescu.

Colibășanu este coordonat medical de către Dr. Ion Icma, care va fi prezent la competiție. Medicul va superviza ca, în testarea anduranței, corpul sportivului să nu intre în zona de risc.


Horia Colibășanu, 38 de ani, medic stomatolog, este cel mai bun alpinist de altitudine al momentului, fiind singurul român care a escaladat trei dintre vârfurile de 8.000 de metri cu cea mai ridicată rată de mortalitate: Annapurna, K2 și Dhaulagiri. Cinci dintre cele șapte vârfuri de 8.000 de metri atinse au fost în premieră pentru România. Horia Colibășanu se cațără în stil pur, sportiv, fără oxigen artificial și fără șerpași de altitudine.

Horia Colibășanu este protagonistul unui film documentar produs în Spania, „Pura Vida/the ridge”, premiat la Festivalul Internațional de Film San Sebastian. În „Pura Vida/the ridge”, Horia joacă rolul principal în cea mai amplă și riscantă operațiune de salvare din istoria Himalayei (Annapurna 2008), în urma căreia a primit distincția „Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009), din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume.