Sport

Fostele glorii ale Universității Cluj și echipa Dia România se întrec într-un meci demonstrativ

Echipa României a persoanelor cu diabet va disputa, la sfârșitul acestei săptămâni, un meci de fotbal cu fostele glorii ale Universității Cluj, evenimentul ce precede campionatul DiaEuro, competiție europeană de fotbal a persoanelor cu diabet.

La conferința de presă care a avut loc înainte de meciul amical care va avea loc sâmbătă, 16 mai, de la ora 17, în Sala Sporturilor „Horia Demian”, au fost prezenți Ioan Ovidiu Sabău, Remus Vlad, Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, Maria Angela Mesaroș și Psih. Cristina Petruț.

Fostul jucător și antrenor Ioan Ovidiu Sabău este unul dintre principalii susținători. El a declarat că acest eveniment este foarte important dat fiind faptul că anul trecut echipa a câștigat Campionatul European al Persoanelor cu Diabet. „Promovez acest eveniment pentru că este unul mai mult decât important, e o performanță deosebită a echipei României, care a câștigat anul trecut Campionatul European al Persoanelor cu Diabet. Pentru mine este o onoare să fiu alături de oameni cu un suflet atât de mare, știu câtă muncă e în spate. Din punctul meu de vedere, tot ceea ce face echipa Dia România merită mult respect din partea noastră. Sunt total dezamăgit că deși s-a solicitat sprijinul Federației Române de Fotbal, nu este nimeni care să reprezinte Federația, e rușinos ca acestor oameni din FRF să nu le pese de performanța aceasta și de faptul că cineva pune suflet”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău.


Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, a precizat că deși jucătorii echipei Dia România au diabet, ei reușesc să se descurce și să aibă performanțe extraordinare. „E un lucru aparte să ai diabet, să faci un efort fizic foarte intens și să ai în același timp analize bune, fără complicații. Se fac repetate evaluări și sunt mândru de ceea ce am reușit: să avem o echipă care anul trecut a câștigat Campionatul European al Persoanelor cu Diabet. În urma acestui succes, anul acesta competiția se desfășoară în România, la Cluj. Avem date recente, iar studiul care a evaluat diabetul în țara noastră arată că pacienții cu diabet dacă și-ar face partid, ar reprezenta al 3-lea partid din România, din păcate alții nu prea urmăresc interesele lor, ale diabeticilor. Îi mulțumesc domnului Sabău că s-a angajat alături de noi, toți suntem voluntari. Avem această șansă fantastică, a treia ediție a campionatului să aibă loc la Cluj. O coincidență: se întâmplă chiar acum, când Clujul e Capitală  Europeană a Tineretului. Nu o să mai avem altă ocazie”, a afirmat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu.

Scopul meciului și al campionatului este să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă diabetul, să încurajeze diabeticii să practice sport, inclusiv de performanță, dar și să determine persoanele sănătoase să aloce timp activității fizice. Motivul: sportul este una dintre principalele metode de prevenţie şi tratament în cazul diabetului.
„Viziunea noastră este să trăim într-o lume fără diabet. Încercăm să facem acest lucru prin programe de educație terapeutică, prin promovarea activității fizice și a unui stil de viață sănătos. Vrem să strângem, la meciul amical și la campionat, 150.000 euro. Costurile sunt mari, numai la cazare vom avea peste 300 de persoane care vor participa la campionat, iar costurile le suportăm noi”, a spus Maria Angela Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România.


Componența echipelor la meciul amical care va avea loc pe data de 16 mai: Dia România: Ciprian Palade, Stelian Cerna, Adi Munteanu, Ionuț Onciu, Marcel Blanari, Andrei Bojoce, Andrei Muscalu, Paul Iovescu, Miladin Popescu, Radu Soporan, portar - Florin Chivu, portar - Cristian Raus, căpitan - Mihai Vida, antrenor - Sorin Mocanu; Fostele Glorii „U” Cluj: Călin Ciucur, Neluțu Sabău, Vlad Munteanu, Adrian Falub, Cristi Pojar, Marius Popescu, Arpad Meszaros, Cristi Coroian, Horațiu Cioloboc, Vasile Jula, Ovidiu Maier, Radu Sabo, Cristi Dulca, Valentin Șandru, antrenor - Remus Vlad. Arbitru - Dan Dreve

DiaEuro 2015 va avea loc în perioada 19-26 iulie 2015 la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. La campionatul din iulie vor participa echipe din 17 țări europene formate din 10 tineri cu diabet zaharat + antrenor + medic. Jucătorii sunt tineri care au peste 18 ani. Campionatul de fotbal DiaEuro 2015 este organizat de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România (FADR).

Ultimele Stiri
abonare newsletter