Sport

Tinerii consideră activitățile fizice importante dar doar jumătate dintre ei le practică

Marea majoritate a tinerilor români (89 %) consideră activitățile fizice importante și foarte importante, însă doar 46% dintre ei practică activități fizice în timpul liber.

Potrivit unui studiu sociologic publicat pe site-ul Ministerului Tineretului și Sportului, aproximativ 40% dintre respondenți au considerat că lenea este principalul motiv pentru care tinerii nu practică sport în ziua de azi. 31% dintre tineri consideră că ocuparea timpului cu alte activități recreaționale este de fapt motivul principal, pe când 14% susțin că lipsa timpului liber este de vină. Doar 6% consideră lipsa banilor ca principal motiv și tot 6% dau vina pe lipsa spațiilor adecvate, scrie Agerpres.

Studiul a fost realizat de Grupul de Studii Socio-comportamentale Avangarde, între 23 august și 16 septembrie, pe un eșantion de 1.205 subiecți cu vârste între 14 și 35 de ani.


Costurile mai scăzute (48%), parteneri de practică ai activităților fizice (29%) și o promovare mai eficienta a efectelor practicării activităților fizice (23%) sunt considerate de tineri ca fiind cele mai bune metode prin care tinerii ar participa mai mult la activități fizice in timpul liber.

Doar 46% dintre respondenți practică activități fizice in timpul liber, iar 54% au recunoscut că nu practică. 47% dintre cei care practică activități sportive fac acest lucru de câteva ori pe săptămână: 17% practica zilnic; 14% de câteva ori pe lună și 13% de câteva ori pe săptămână; 4% o dată pe lună și 5% o data la câteva luni.


Majoritatea tinerilor (56%) practică activități sportive mai des cu prietenii; 23% practică singuri activități sportive, 8% cu colegi de școală, 7% cu membrii de familie, 5% cu colegii de la muncă etc. Terenurile amenajate sunt locurile preferate pentru sport (29%), fiind urmate de spațiile publice (21%), casa proprie (17%), sălile de sport, săli de forță, fitness și aerobic, ambele cu 11%. Doar 10% practica in locuri neamenajate.

Sporturile care au fost practicate vreodată de tineri sunt fotbalul (37%), handbal (29%), jogging (27%), gimnastică aerobică (27%), volei (26%), fitness (23%), baschet (23%), înot (21%) etc. Pentru a face sport în mod regulat, tinerii și-ar dori în apropiere de locuința lor o pistă pentru biciclete (25%), un bazin de înot (23%), un teren de fotbal (18%), un teren de tenis (14%), un teren de baschet (5%).


30% dintre tineri consideră că activitățile sportive îi mențin în formă fizică; 22% susțin că își îmbunătățesc starea de sănătate, iar 15% scapă de stres și se relaxează prin sport. Doar 16% dintre tineri susțin că fac mai mult sport decât anul trecut, în timp ce 36% fac mai puține activități sportive.

Mai mult de jumătate dintre tineri (56%) nu cheltuie bani pentru activități sportive, în timp ce 21% cheltuie între 10 și 50 lei, 11% între 51 și 100 lei, 10% între 101 și 200 lei, doar 2% cheltuind peste 200 lei.


Un număr de 74% dintre respondenți nu rămân indiferenți atunci când aud cuvântul ''sport'', iar 53% sunt de acord ca practicarea de activități fizice sportive este benefică pentru sănătate. 69% dintre tineri sunt de acord și parțial de acord ca autoritățile nu fac destule pentru cetățeni în domeniul activităților fizice sportive, pe când 50% spun că practicarea activității fizice sportive îi interesează cu adevărat.

La învățământul gimnazial, 46% dintre elevi consideră că sunt suficiente ore de educație fizică, pe când 45% considera că sunt prea puține. Doar 2% consideră că sunt prea multe, iar 1% că nu ar trebui să fie. În învățământul liceal, 38% din elevi cred că sunt suficiente ore de educație fizică, pe când 48% susțin ca sunt prea puține. În învățământul superior însă, 5% consideră ca nu ar trebui să fie deloc, 23% că sunt suficiente și 37% prea puține.

Etichete: studiu sport tineri
abonare newsletter