Sport

Începe Campionatul European de fotbal Under-21. Naționala României întâlnește echipa Spaniei

Selecţionata României întâlneşte echipa Spaniei, miercuri, pe Stadionul Steaua din București, în prima zi a Campionatului European de fotbal Under-21 din România şi Georgia.

Naționala României Under-21 la antrenamente pe Stadionul Steaua, București - 20 iunie 2023/ Foto: Echipa națională de fotbal a României - Facebook Naționala României Under-21 la antrenamente pe Stadionul Steaua, București - 20 iunie 2023/ Foto: Echipa națională de fotbal a României - Facebook

 

 


Selecţionata României întâlneşte echipa Spaniei, miercuri, pe Stadionul Steaua din Capitală (ora 21:45), în prima zi a Campionatului European de fotbal Under-21 din România şi Georgia.

 


România face parte din Grupa B, alături de Spania, care are cinci titluri la acest nivel, Ucraina (finalistă în 2006) şi Croaţia.

Turneul final, care are loc între 21 iunie şi 8 iulie, reuneşte 16 echipe, împărţite în patru grupe de câte patru, dintre care două sunt găzduite de România (Bucureşti şi Cluj-Napoca), iar două de Georgia (Tbilisi, Batumi şi Kutaisi).


Un sfert de finală se va juca la Cluj-Napoca

În România vor mai avea loc două sferturi de finală (la Bucureşti, respectiv Cluj-Napoca) şi o semifinală (Bucureşti), iar Georgia va găzdui celelalte două sferturi, o semifinală, dar şi finala competiţiei, pe 8 iulie, la Batumi.

Primele trei clasate se vor califica la Jocurile Olimpice de la Paris, de anul viitor, cu excepţia Franţei, ca echipă gazdă, care este direct calificată la JO 2024, şi a Angliei (care nu se poate califica). Un potenţial meci pentru locul al treilea ar avea loc în data de 7 iulie (22:00) sau pe 8 iulie (16:00), la Bucureşti, pe Stadionul Steaua. România se află la a treia ediţie consecutivă la care participă, având în total patru prezenţe la turneele finale, prima fiind în 1998, când a găzduit în premieră turneul final.


Cel mai bun rezultat a fost atingerea semifinalelor la ediţia din 2019, care a asigurat şi calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Spania şi Italia au cele mai multe titluri câştigate la Campionatul European de fotbal Under-21, câte cinci fiecare. Germania are trei trofee şi a jucat ultimele trei finale ale competiţiei, câştigând în 2017 şi 2021.

Iniţial, Campionatul European de tineret a început la categoria Under-23, dar s-au desfăşurat doar trei ediţii (1972-1976), iar apoi s-a trecut la categoria Under-21. Până în 1992, inclusiv, formatul prevedea ca după grupele preliminare competiţia să continue cu o fază eliminatorie, însă meciurile se desfăşurau după principiul tur - retur, inclusiv finala. Din 1994 s-a trecut la formatul cu turneu final, mai întâi cu opt echipe participante, apoi cu 12 (2017, 2019), iar din 2021 cu câte 16 echipe.


Componenţa grupelor la ediţia 2023:

  • Grupa A: Georgia, Portugalia, Belgia, Olanda
  • Grupa B: România, Spania, Ucraina, Croaţia
  • Grupa C: Cehia, Anglia, Germania (campioana en titre), Israel
  • Grupa D: Norvegia, Elveţia, Franţa, Italia

Lotul României (selecţioner Emil Săndoi) pentru Campionatul European U21 este următorul:

  • portari: Ştefan Târnovanu (FCSB), Mihai Popa (FC Voluntari), Andrei Gorcea (Universitatea Cluj);
  • fundaşi: Bogdan Racoviţan (Rakow/Polonia), Mihai Lixandru (FCSB), Victor Dican (FC Botoşani), Valentin Ţicu (Petrolul Ploieşti), Andres Dumitrescu (Sepsi OSK), Alexandru Pantea (FCSB), Andrei Borza (Farul Constanţa);
  • mijlocaşi: Vladimir Screciu (Universitatea Craiova), Dragoş Albu (FC U Craiova 1948), Alexandru Cîmpanu (Universitatea Craiova), Alexandru Işfan (Universitatea Craiova), Alexi Pitu (Bordeaux/Franţa), Claudiu Petrila (CFR Cluj), Vlad Pop (FC U Craiova 1948), Octavian Popescu (FCSB), David Miculescu (FCSB), Adrian Mazilu (Farul Constanţa);
  • atacanţi: Jovan Markovic (Universitatea Craiova), Daniel Bîrligea (CFR Cluj), Louis Munteanu (Farul Constanţa)

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Restricții de circulație în jurul stadioanelor Cluj Arena și Dr. Constantin Rădulescu. Începe Campionatul UEFA U21!

abonare newsletter