Social

Sucul medicament, descoperit de cercetătorul clujean Dan Vodnar, în semifinala unui concurs organizat de Comisia Europeană

Cercetătorul Dan Vodnar, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj a fost ales semifinalist, dintr-un total de 1.408 candidați, în cadrul unui concurs de inovare socială, organizat de Comisia Europeană.

Concursul de inovare socială al Comisiei Europene are 30 de semifinaliști, unul dintre aceștia fiind clujeanul Dan Vodnar. Proiectul care l-a dus în semifinală este cel în cadrul căruia a inventat un suc medicament, din coji de fructe. Produsul este unic în România și este destinat atât persoanelor sănătoase, cât și celor care suferă de afecțiuni gastrointestinale. “Relevanţa practică a acestei idei derivă din faptul că produsele vor avea un preţ redus datorită utilizării de materii prime cu costuri mici; vor utiliza tehnici moderne de protejare şi maximizare a viabilităţii bacteriilor probiotice şi vor utiliza un recipient inteligent care să confere stabilitate băuturii, bacteriilor probiotice şi compuşilor bioactivi. Mai mult, băuturile vor fi testate clinic pe subiecţi umani sănătoşi şi pe subiecţi cu diverse afecţiuni gastrointestinale”, a declarat Dan Vodnar.

Ideea aplicaţiei selectate în cadrul Concursului de inovare socială organizat de Comisia Europeană  este o extensie a proiectul de cercetare coordonat de către Dan Vodnar, la care lucrază în prezent peste 20 de cercetători de la USAMV, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Octavian Fodor Cluj şi un partener economic.


Alături de alți 29 semifinaliști, Dan Vodnar va fi invitat să participe la Academia de mentorat în materie de inovare socială, care va avea loc la Viena în luna septembrie a acestui an, pentru a-și elabora ideile cu ajutorul unei asistențe personalizate și în cadrul unei sesiuni de ateliere.

După încheierea cursurilor din cadrul academiei, juriul va selecta zece finaliști, iar celor mai eficace trei proiecte li se va atribui un premiu în valoare de 50 000 euro, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor, care va avea loc la Bruxelles în noiembrie 2015.


Monitorul de Cluj a scris pe larg despre sucul medicament inventat de Dan Vodnar. Mai multe detalii: AICI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter