Social

Call-Center-ul dedicat sfaturilor medicale pediatrice de urgenţă s-a închis. Ce se va întâmpla cu Peditel?

Peditel, serviciul telefonic dedicat sfaturilor medicale pediatrice de urgenţă, nu mai funcţionează în cadrul Spitalului de Urgenţă pentru Copii Cluj. Acest gen de serviciu îşi va continua totuşi activitatea, într-o formulă nouă, în cadrul aceluiaşi spital, prin intermediul unui Call-Center care va putea fi apelat la numărul de telefon 0364-917.

“Vrem să continuăm să ne desfăşurăm activitatea într-un sediu propriu în colaborare cu Serviciul de Ambulanţă Cluj. Mulţumim celor 32 de medici care au susţinut acest call center pediatric până pe 30 aprilie. În prezent, ne dorim să deschidem un sediu propriu, dar până în data de 11 mai nu cunoaştem viitoarea locaţie a acestuia”, a precizat Cristina Grigore, directorul executiv al Fundaţiei "Părinţi din România".

Ea a mai spus că serviciul Peditel, care funcţionează la Cluj-Napoca din 2014, se va extinde la nivel naţional, din luna iunie, circa 60 de medici urmând să facă gărzi de câte 24 de ore.


"De la începutul lunii iunie ar trebui să fie operaţional, iar numărul 1791 va fi apelabil la nivel naţional în reţelele de telefonie. Ne propunem ca serviciile Peditel să fie asigurate la nivel naţional de circa 60 de medici pediatri, care vor lucra în gărzi, pentru a acoperi 24 de ore din 24. Se doreşte ca acest serviciu să fie unul de sine stătător, administrat de statul român, putându-se răspunde la toate apelurile. Oamenii spuneau că este o nebunie, dar eu cred că este un vis, un vis devenit realitate cu ajutorul oamenilor pe care eu îi numesc «spiriduşi ai binelui»", a mai spus Grigore.

Potrivit acesteia, costurile lunare ale serviciului Peditel la nivel naţional se vor ridica la circa 10.000 de euro pe lună, banii urmând să fie obţinuţi în urma unor campanii de strângere de fonduri şi implicarea unor parteneri la nivel naţional.


Vechiul serviciu de urgenţe şi sfat medical prin telefon, Peditel, şi-a încetat activitatea în cadrul Spitalului de Copii în data de 30 aprilie, ca urmare a expirării de drept a contractului încheiat în acest sens între Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca şi Fundaţia Părinţi din România.

Serviciul Peditel 1791, care oferă acces non-stop la sfaturi medicale pediatrice, funcţionează din luna ianuarie 2014 în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, fiind deservit de 32 de medici pediatri. În cele 16 luni de funcţionare, aproape 12.000 de părinţi au apelat la acest serviciu, iar conform unui chestionar, 97% dintre aceştia s-au declarat "foarte mulţumiţi" de serviciile oferite.


Articol scris de Florina Homei, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

Ultimele Stiri
abonare newsletter