Social

Elevii veniți la Olimpiadă, cazați în „famiglia” PSD Cluj

Aproape 1.000 de elevi care au participat la trei olimpiade naţionale la Cluj-Napoca au fost cazaţi la hoteluri de trei şi patru stele, unele dintre acestea administrate de firme apropiate PSD.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a încheiat un „parteneriat” cu o agenţie de turism, apropiată de PSD, cu care ar fi „negociat” preţuri mai mici pentru cazarea la hotel a elevilor participanți la Olimpiadele naționale. Prețul mai mic este exact suma alocată de Ministerul Educației pentru cazarea participanților, iar banii s-au dus direct în conturile unor hoteluri apropiate de PSD. Întâmplător, desigur, șeful IȘJ este unul dintre liderii PSD Cluj.

Cluj-Napoca a găzduit în 2014 și 2015 trei olimpiade şcolare naţionale. În ambii ani, elevii au fost cazaţi la hoteluri de trei şi patru stele, în urma unui parteneriat „negociat” de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj cu agenţia de turism Alis Holidays.


„Achiziționarea locurilor de cazare pentru olimpiadele naționale s-a făcut în ambii ani în baza parteneriatului de sprijinire a excelenței din învățământ pe care Inspectoratul Școlar Județean Cluj l-a încheiat în 2014 cu S.C. AlisHolidays SRL. Astfel, pe lângă excursiile gratuite pe care le oferă olimpicilor clujeni, reprezentanții firmei s-au angajat prin acesta să contribuie la organizarea olimpiadelor naționale care vor avea loc la Cluj fără a percepe comision”, se arată într-un răspuns al Inspectoratului Școlar la solicitarea Monitorul de Cluj.

55 lei/zi camera, bani de la Minister

Potrivit conducerii ISJ Cluj, prețul unui loc de cazare a fost „negociat”, atât în 2014, cât și în 2015, la prețul de 55 de lei/zi. Exact bugetul alocat de Ministerul Educației pentru cazarea și masa unui elev participant la Olimpiadă!


Anul trecut, la Olimpiada Națională de Fizică au fost 544 de participanți, cazați la hotelurile Sportul, Belvedere și Premier.

În acest an, cei 257 de participanți la Olimpiada Națională de Geografie, respectiv cei 125 de participanți la Olimpiada de Mecanică au fost cazați la Belvedere, Univers T și Delaf.


Alis Grup, firmă apropiată de PSD

Alis Holidays Cluj aparţine Alis Group din Cluj, o firmă apropiată a PSD, al cărei nume a apărut în scandalurile privind atribuirea unor trase pentru transportul public de persoane în județ.

Unul dintre șefii firmei Alis Group este Alin Popovici, vicepreşedinte al PSD Cluj.


Şi hotelurile aparțin „famigliei”

Hotelurile Belvedere şi Sport sunt ale societății Unita Turism, un mare lanț hotelier (deţine 19 unităţi de cazare în mai multe oraşe din ţară), legat tot de PSD. Spre exemplu, deputatul clujean Aurelia Cristea a fost în perioada septembrie 2004 - octombrie 2005 director comercial al Unita Turism Holding Timişoara.

De asemenea, Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj, a fost director al Unita Asigurări Cluj, firmă care face parte tot din grupul Unita.


Hotelul Univers T care a găzduit, de asemenea, elevii olimpici este al Consiliului Judeţean Cluj, condus în 2014 de tandemul Uioreanu-Oleleu.

Întrebări fără răspuns

1) Cum a selectat Inspectoratul Școlar Cluj tocmai agenția AlisHolidays?

2) Pe ce criterii au fost alese hotelurile Belvedere, Sportul, Premier, Delaf și Univers T?

3) De ce în toate aceste firme apar ca ciupercile după ploaie nume ale liderilor PSD, partid din a cărui conducere face parte și șeful IȘJ, Valentin Cuibus?

O singură certitudine

Inspectorul școlar general Valentin Cuibus este atât de ocupat cu aranjarea cazării participanților la olimpiade în hotelurile PSD, prin agenția PSD, încât nu mai are timp să se ocupe de probleme precum profesorii agresivi cu elevii sau condițiile precare din unele unități școlare.

Bani pentru olimpiade de la CJ şi Primărie

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a primit bani de la Consiliul Judeţean Cluj şi Primăria municipiului Cluj-Napoca pentru organizarea olimpiadelor şi concursurilor şcolare. Fondurile de la forul judeţean au fost alocate prin proiectul de hotărâre privind bugetul judeţului pe anul 2015. “În solicitarea depusă pentru alocarea de fonduri, Inspectoratul Şcolar Judeţean a precizat suma necesară pentru cofinanțarea organizării olimpiadelor naționale, internaționale și concursurilor care se desfășoară la Cluj (130.000 lei) și suma necesară organizării olimpiadelor județene (20.000 lei). Achitarea efectivă a sumelor se face după verificarea decontului depus de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi unităţile de învăţământ care organizează concursul, după caz”, au precizat reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj. Decont în care vor aprărea, desigur, „economiile” obținute de Valentin Cuibus prin colaborarea cu Alis Holidays.

Uioreanu, Oleleu şi Lăpuşan, lobby pentru Alis Group

Într-un document al DNA Cluj este menţionat că persoane din conducerea Consiliului Judeţean Cluj şi a PSD Cluj au făcut lobby pentru Alis Group.

„Vicepreședintele CJ Cluj, Oleleu Ioan, împreună cu consilierul județean Lăpușan Remus, acționează abuziv pentru susținerea intereselor operatorului de transport persoane Alis Group (din care fac parte societățile Tour Claus SRL, Feldibere Trans SRL, Auto Trust Corporation SRL) aparținând oamenilor de afaceri Jișa Liviu, Șipoș Vasile Sorin și Lăpuște George Ioan în vederea avantajării grupului de firme în cadrul Programului de transport intrajudețean 2014-2019, urmărind favorizarea acestor societăți prin trafic de influență, sens în care există date că le-au fost remise sume semnificative de bani”, se arată într-un document al DNA Cluj, citat de clujust.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter