Social

Un clujean bolnav de cancer a rămas fără tratament. Cine e vinovat?

Cine este vinovat de faptul că un bolnav de cancer riscă să rămână fără un medicament care ţine sub control boala?

Un clujean, bolnav de mielom multiplu este la un pas să întrerupă tratamentul vital din cauză că medicamentul care i-a fost prescris de medic este de negăsit în farmacii de zece zile. CAS Cluj pasează problema la farmacie şi farmacia la importator.

Cine este vinovat de faptul că un bolnav de cancer riscă să nu mai aibă acces la tratament, deşi legea spune clar că pacienţii asiguraţi au dreptul, printre altele, la “prescrierea şi eliberarea medicamentelor, a materialelor sanitare, a procedurilor terapeutice, a protezelor şi a ortezelor, a dispozitivelor medicale”? Medicul care i-a prescris un medicament de negăsit în farmacii de zece zile, CAS Cluj care nu urmăreşte respectarea legii, farmaciile că nu se aprovizionează sau compania distribuitoare care importă medicamentul? Un singur lucru este cert: un clujean, bolnav de cancer a ajuns la culmea disperării din cauză că nu mai găseşte medicamentul care ţine boala pe loc.


De zece zile, medicamentul nu mai există în farmacii

P.V. are 72 de ani şi în urmă cu câţiva ani a fost diagnosticat cu mielom multiplu, o formă extrem de rară de cancer la măduva osoasă şi care apare de obicei la persoanele în vârstă. De atunci, îşi petrece timpul între casă şi spital, a făcut citostatice, dar ia şi un medicament numit Alkeran care a stagnat boala şi despre care spune că este foarte important. Pe lângă acest medicament, medicii i-au prescris şi medicamente pentru inimă.

Toate au fost bune şi frumoase cu medicamentul Alkeran până acum zece zile. De atunci este de negăsit, iar farmacistele ridică din umeri atunci când sunt întrebate de bolnav când se aprovizionează stocul. “Eu sunt internat acum la secţia de Hematologie a Institutului Oncologic din Cluj. Pe lângă tratamentul de aici din spital, mai trebuie să iau şi Alkeran, un medicament care este compensat 100%. Mergeam cu reţeta la farmacie şi mă aprovizionam pe câte o lună, dar acum nu mai este deloc medicamentul. De zece zile tot îl caut şi de fiecare dată îmi spun farmacistele că nu îl au. Şi astăzi am telefonat la farmacie şi mi-au spus că ar fi problema de la depozitul din Bucureşti”, a declarat P.V.


Despre medicamentul respectiv, pacientul spune că este foarte important pentru el şi fără acesta viaţa i se scurtează. “La boala asta nu e de stat fără tratament pentru că se scurtează viaţa. Acum am început şi eu să mă simt mai bine şi uite că nu mai este medicamentul”, a punctat clujeanul.

CAS Cluj nu se consideră vinovată

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj afirmă că aprovizionarea cu medicamente nu intră în atribuţia lor. “Aprovizionarea cu medicamente a farmaciilor nu ţine de Casa de Asigurări de Sănătate. Farmaciile sunt obligate să se aprovizioneze singure de la depozite. Noi suntem responsabili doar cu decontarea medicamentelor”, a precizat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj.


Medicamentul Alkeran, sub formă de tablete este importat în România de Unifarm, o companie 100% de stat. Farmaciile din Cluj şi din restul ţării se aprovizionează din depozitul Unifarm, care deocamdată nu mai are pe stoc Alkeran. Lotul existent în depozitul companiei de medicamente a expirat, iar în momentul de faţă Unifarm se află în etapa de reaprovizionare a stocului cu acest produs. Nu se ştie însă cât va mai dura până când medicamentul va ajunge iarăşi în farmaciile din Cluj.

Conducerea Institutului Oncologic prof. dr. Ion Chiricuţă Cluj-Napoca nu a putut fi contactată până la ora publicării acestui material pentru a oferi un punct de vedere cu privire la acest caz şi ce se întâmplă când un pacient nu mai găseşte în farmacie medicamentul prescris de specialist, dacă acel produs poate sau nu să fie înlocuit cu altul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter