Social

Doctorul care salvează “oamenii lup” şi “oamenii în carapace”

Cluj-Napoca este unul dintre puţinele centre medicale din ţară cu medici capabili să trateze boli rare care dau peste cap tot organismul uman.

300 de persoane aflate în evidenţa medicilor de la Clinica de Reumatologie Cluj se luptă cu mai multe boli rare, autoimune care le dau peste cap tot organismul. Două dintre aceste boli sunt lupusul eritematos sistemic, cunoscut şi sub numele de boala cu o mie de feţe şi sclerodermia sistemică, afecţiunea care poate transforma un om normal într-un “om în carapace”. Pielea se îngroaşă atât de mult încât devine o armură pe care trebuie să o porţi cu tine tot timpul. Medicii spun că sclerodermia sistemică poate fi o boală grea care afectează toate organele, inclusiv articulaţiile, nu doar pielea. “În primul rând este afectată pielea care se indurează şi devine cumva o închisoare pentru propriul corp, dar aceasta este doar manifestarea periferică pentru că bolnavii cu sclerodermie severă au manifestări pulmonare, cardiace, renale, digestive. Poate fi o boală foarte severă”, afirmă prof. dr. Simona Rednic, şeful Clinicii de Reumatologie, unul dintre puţinii specialişti din ţară care recunosc precoce şi tratează nuanţat acest tip de boli rare.

Boala cu o mie de feţe care “atacă” femeile tinere

O altă boală rară tratată la Clinica de Reumatologie din Cluj este lupusul eritematos sistemic, care, la fel ca şi sclerodermia afectează multe organe. “Despre lupus se spune că e boala cu o mie de feţe, în sensul că poate avea orice fel de manifestare şi aproape orice fel de organ interesat. Poate începe cu manifestări articulare, poate avea erupţii cutanate, afectare pulmonară, cardiacă sau renală. Unul dintre primele lucruri pe care le învăţăm noi şi studenţii noştri este că niciun caz nu seamănă cu altul. Un pacient poate avea o formă destul de blândă, de uşor de controlat şi alţii pot avea forme foarte severe care se manifestă prin afectarea unor organe importante : rinichi, sistemul nervos central, plămâni şi cu manifestări cardiace severe”, explică Simona Rednic.


O particularitate a acestei boli este faptul că afectează femeile tinere. “Ca şi marea majoritate a bolilor autoimune, sunt boli care afectează femeile tinere, cu vârful de apariţie undeva la 30 de ani, sunt femei care abia îşi încep viaţa profesională, socială, educaţională, prin urmare le afectează foarte profund”, adaugă profesorul.

Potrivit medicilor, articulaţiile sunt frecvent afectate de aceea aceste boli au intrat în domeniul reumatologiei. Severitatea bolii şi prognosticul ei prost nu vin din afectarea articulară, ci din afectarea altor organe.


Clujul, unul dintre puţinele centre care tratează aceste boli

La Clinica de Reumatologie din Cluj sunt în evidenţă aproape 150 de pacienţi cu lupus, “ceea ce este mult pentru o astfel de boală”, după cum precizează Simona Rednic. Cam tot atâţia sunt cu sclerodermie sistemică. Cei mai mulţi sunt din Transilvania, dar şi din Banat, Moldova.

Aceste boli rare sunt tratate în puţine locuri din ţară. “Sunt destul de puţine clinici şi spitale în ţară unde sunt tratate colagenozele. Există în principalele centre universitare secţii de reumatologie cu experienţă în ceea ce priveşte lupusul sau sclerodermia: Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Constanţa. Secţiile cele mai mari şi cu cea mai multă experienţă sunt în Cluj şi Bucureşti”, declară profesorul Rednic.


Prea puţini reumatologi

Restul patologiei articulare frecventă şi comună este văzută în toate centrele din ţară. Sunte însă prea puţini medici cu această specializare, mai ales în oraşele mici. “Suntem o specialitate mică, suntem aproximativ 200 de specialişti, ceea ce este puţin pentru cât de multă patologie articulară este. Suntem şi foarte prost distribuiţi pe teritoriul ţării pentru că sunt mulţi în oraşele universitare, dar localităţi precum Dej sau Huedin nu au deloc reumatologi. Sunt chiar judeţe întregi fără reumatologi. Până în urmă cu două luni, Satu Mare nu avea deloc reumatolog, în Alba este unul singur”, conchide specialistul clujean.

Simona Rednic adaugă că reumatologii ar trebui să fie prezenţi în mai multe oraşe din ţară. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter