Social

Căminele de stat pentru vârstnici sunt prea aglomerate, iar cele private, prea scumpe

Singurul centru de stat pentru vârstnici din Cluj-Napoca este plin și se fac liste de așteptare. Unica variantă care le mai rămâne bătrânilor sunt căminele private, dar în multe cazuri costurile depășesc posibilitățile financiare ale solicitanților.

Cămin de stat pentru vârstnici Cămin de stat pentru vârstnici

Căminele sau centrele pentru vârstnici sunt a doua casă pentru persoanele care necesită îngrijiri speciale sau pentru persoanele a căror copii sau nepoții sunt plecați în străinătate, dar fără un ajutor din partea rudelor foarte mulți vârstnici nu și-ar permite astfel de îngrijiri din pensia pe care o au. Centrele private de îngrijire a vârstnicilor din Cluj-Napoca și din împrejurimi practică costuri începând de la 1.400 lei, până la 2200 lei, costuri care depind de starea de sănătate a vârstnicului sau de camera dorită. „Prețurile sunt între 1.600-2.200 de lei, depinde de paturi. Pe lângă medicamente și scutece dacă este necesar”, afirmă Ecaterina Gal, asistent social al căminului de vârstnici „Fratele Bun”, Cluj-Napoca.  Cu toate acestea, căminul “Fratele Bun” nu face față cererilor, având o listă de așteptare, după cum spun reprezentanții instituției.

Servicii la privat, doar cu ajutorul rudelor

Dacă la căminul “Fratele Bun” sunt foarte multe solicitări, lucurile stau diferit la un cămin pentru vârstnici din apropierea municipiului. Reprezentanții asociației “Bunici Fericiți” din Tăuți subliniază faptul că cereri există, dar costurile mari îi sperie pe unii solicitanți care renunță din start. “Costurile încep de la 1.800 lei, dar vârstnicii își permit doar cu aportul rudelor”, declară Vicențiu Pop, reprezentantul asociației ”Bunici Fericiți”.


La un alt cămin, tot rudele sunt cele care îi ajută pe bătrâni. La căminul de vârstnici “Golden Age” din Florești, prețurile serviciilor încep de la 1.400 de lei, iar căminul este ocupat aproape de capacitatea maximă. “Sunt și persoane care au pensie de 2.000 de lei, deci își permit sa achite costurile singuri, dar cei care au pensie de 1000 sunt ajutați de rude”, subliniază Silviu Pop.

Primăria nu are niciun cămin pentru vârstnici

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj deține singurul cămin pentru vârstnici public din municipiu. Potrivit reprezentanților DGASPC Cluj, costurile serviciilor din cadrul acestui centru se ridică la suma de 290 de lei. “Locurile sunt ocupate toate, dar există o listă de așteptare”, au declarat reprezentanții DGASPC.


Primăria Cluj-Napoca nu are niciun centru pentru vârstnici în oraș. Reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei au precizat că autoritățile locale nu dețin nici un centru pentru vârstnici. Potrivit acestora au în derulare un proiect cu fonduri europene pentru construirea unui astfel de centru.

Roxana MIRON – student Jurnalism, FSPAC – UBB, anul II

Ultimele Stiri
abonare newsletter