Social

Planuri noi pentru Flacăra? Artiștii din clădire, nevoiți să se mute - GALERIE FOTO

De la uniforme militare la diferite forme de artă. Destinul fostei fabrici Flacăra se schimbă din nou.

Fosta fabrica de textile „Flacăra” a devenit un spațiu cultural din anul 2012, în care diferiți artiști își desfășoară activitatea.

Aceștia vor fi nevoiți să renunțe la atelierele personale din incinta clădirii, deoarece noul deținător ar putea începe lucrările de reabilitare.


Una dintre cele mai mari fabrici de textile din România

În 1949, fabrica Flacăra, situată pe str. Constanța nr.30, era o companie de confecții și producea uniforme militare. Ulterior, compania s-a specializat pe producerea de articole vestimentare pentru export.

În 2006, compania s-a divizat în trei societăţi, iar firma Jolidon a preluat activitatea de producție. La momentul respectiv, Flacăra era una dintre cele mai mari fabrici de textile din România.


Din cauza datoriilor acumulate, terenul şi fabrica Flacăra au fost vândute companiei imobiliare germane LBBW Immobilien, în 2008. Planurile iniţiale ale companiei nemţeşti erau construirea pe locul fostei fabrici a unui centru multifuncțional. Existau zvonuri, în acel an, referitoare la demolarea clădirii.

În 2012, Flacăra a devenit un centru cultural

Societatea LBBW Immobilien a început să închirieze spațiile din clădire, iar artiști din Cluj - muzicieni, pictori, sculptori etc. le-au folosit pentru a-și deschide ateliere. Prețul era scăzut, după devalorizarea clădirii (1 euro pe metru pătrat), astfel că în scurt timp clădirea era locuită în mare parte de artiști, transformând-o într-un adevărat spațiu cultural.


Despre acest moment, Alexandra Mocan, studentă la UAD, povestește experiența pozitivă venită odată cu „renașterea” clădirii ca un loc pentru artiști. „Primele luni mi-am petrecut timpul tot pe acolo și entuziasmul era mare: aveam primul meu atelier într-o zonă centrală a Clujului, începusem să îmi tratez lucrările cu un alt elan și în incinta clădirii se adunau din ce în ce mai mulți cunoscuți preocupați de artă, motiv pentru care la un moment dat se anticipa o înflorire a spațiului într-un fel de centru artistic”, povesteşte Alexandra Mocan.

Flacăra, în prezent

Clădirea se află însă şi în acest moment în aceeași stare de degradare și în scurt timp va înceta să adăpostească ateliere artiștilor.  Ei vor fi nevoiți să renunțe la atelierele personale din incinta clădirii, deoarece noul proprietar  ar putea începe lucrările de reabilitare.


Artiştii susțin că le va fi greu să găsească un alt spațiu atât de ieftin și că nu îi interesează stadiul în care se află clădirea..

„Nu poți să zici că sunt cele mai bune condiții, nici că interesează pe cineva, dar e în centru, chiria e mică, deci a fost o locație bună pentru ce-mi trebuia mie”, a declarat artistul Szekely Sevan.


„Flacăra pentru mine a fost şi, pentru încă o lună şi jumătate, va mai fi ca o a doua casă. Peste câteva săptămâni voi începe să îmi împachetez lucrurile şi nu ştiu unde le voi duce pentru că încă nu am găsit un alt spaţiu. Situaţie în care probabil se află mulţi dintre cei care aveau  spaţii închiriate acolo”, spune la rândul ei Alexandra Mocan.

Săptămânile ce urmează, portarii vor înmâna somații chiriașilor, pentru a elibera spațiile până pe data de 31 august. Compania nemțească LBBW Immobilien nu mai deține fosta fabrică și există zvonuri conform cărora noul proprietar urmărește renovarea clădirii.

(Iulia VLAD, student Jurnalism, FSPAC – UBB, anul I)

abonare newsletter