Social

Majoritatea românilor consideră că lucrurile în țară se îndreaptă într-o direcţie greşită. Politicienii, pe ultimul loc în topul încrederii.

Majoritatea românilor consideră că lucrurile în România se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie greşită.

Majoritatea românilor consideră că lucrurile în România se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie greşită/ Foto: Emil Boc - Facebook Majoritatea românilor consideră că lucrurile în România se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie greşită/ Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Majoritatea românilor consideră că lucrurile în România se îndreaptă mai degrabă într-o direcţie greşită, potrivit unui sondaj IRES.

 


7 din 10 români sunt de părere că direcția în care merge România, la finalul anului 2023, este una greșită. Puțin peste un sfert dintre români cred, totuși, că direcția țării este una bună, optimismul fiind mai ridicat în rândul tinerilor și a persoanelor educate. 

Optimismul românilor, în ușoară creștere

Datele IRES arată că, spre deosebire de anul trecut, optimismul românilor se află într-o ușoară creștere: dacă la finalul anului 2022, 57% dintre respondenți spuneau despre anul 2022 că a fost mai prost pentru România decât 2021, anul acesta doar 40% dintre participanții la sondaj cred că 2023 a fost mai rău pentru România decât anul precedent. 


3 din 10 respondenți spun că 2023 a fost la fel cu 2022, iar 29% spun chiar că acest an a fost mai bun decât anteriorul. În acest caz, optimiștii sunt prezenți în proporții mai ridicate în rândul respondenților tineri, dar și în rândul vârstnicilor și a persoanelor cu educație scăzută.

CITEȘTE ȘI:
Taxarea chiriilor se schimbă de la 1 ianuarie 2024. Câți bani trebuie să dea la ANAF proprietarii apartamentelor închiriate?

Politicienii rămân pe ultimul loc în topul categoriilor profesionale în care românii au încredere

Atunci când au fost invitați să indice nivelul de încredere pe care îl au față de 15 profesii, cei mai mulți dintre respondenți i-au plasat pe scala pozitivă (foarte multă încredere și multă încredere):


  • pompieri (91%)
  • specialiștii în IT (62%, în scădere cu 15% față de 2022)
  • asistenții medicali (68%: -1%)
  • ofițerii de armată (66%) 
  • ingineri (65%: -4%)
  • medici (62%: +3%)
  • economiști (56%: +1%)
  • preoți (52%: -7%)
  • profesori (52%: -7%) 
  • funcționari bancari (51%: -4%)
  • avocați ( 49%: +1%)
  • judecători (47% =)
  • jurnaliști (44% =)
  • polițiști (41%: +1%)

Pe ultimul loc se află politicienii, doar unul din zece români declarând că are multă și foarte multă încredere în aceștia. 

„De altfel, ierarhia nu s-a schimbat în mod semnificativ în ultimul an, chiar dacă unele profesii se situează mai jos în topul încrederii, procentele sunt foarte apropiate cu cele înregistrate la sondajul similar din decembrie 2022 (...) Lipsa de încredere a oamenilor în politicieni este ilustrată și de modul în care au perceput anul care tocmai se încheie din perspectiva politicii și a guvernării din România. Patru din zece participanți la sondaj evaluează anul acesta ca fiind mai rău decât 2022, peste o treime sunt de părere că a fost la fel ca și precedentul, iar mai puțin de o cincime crede că a fost mai bun decât anul 2022. Vârstnicii sunt cei care evaluează anul 2023 ca fiind mai bun sub aspectul politicii și a guvernării, în proporții mai ridicate decât media, în timp ce bărbații și respondenții activi (35 – 50 ani) sunt mai critici”, se arată în sondajul IRES.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pensiile și alocațiile cresc de la 1 ianuarie. Vezi la ce sumă vor ajunge pensiile și alocațiile, în 2024.

Vârstnicii din Centrul de îngrijire din Cluj-Napoca au primit cadouri de Crăciun: „Nimeni nu este abandonat!”

abonare newsletter