Social

Jumătate din români nu au citit nici o carte în ultima jumătate de an

Doar 1 din 2 români spun că au citit o carte în ultimele șase luni, iar mai multe de trei sferturi nu au fost la un spectacol de teatru, operă sau filarmonică.

Doar 1 din 2 români spun că au citit o carte în ultimele șase luni. FOTO: Pixabay Doar 1 din 2 români spun că au citit o carte în ultimele șase luni. FOTO: Pixabay

 

 


Doar jumătate dintre români (51,4%) afirmă că au citit cărţi în ultimele 6 luni, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP. Mai bine de jumătate dintre cei chestionaţi spun că nu au vizitat un monument istoric, peste două treimi nu au mers la muzeu sau la o expoziţie. Mai mult de trei sferturi spun că nu au fost la un spectacol de teatru, de operă sau la un concert de muzică clasică.

 


Potrivit sondajului, 51,4% dintre români declară că în ultimele 6 luni au citit cărţi (romane, poezie, etc.), iar 48,5% spun că nu au citit. La întrebarea „În ultimele 6 luni aţi vizitat monumente istorice, culturale?”, 43% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, în timp ce 56,9% spun că nu au avut astfel de activităţi.

32,6% dintre respondenţi afirmă că în ultimele 6 luni au vizitat un muzeu, o galerie de artă, o expoziţie, iar 67,2 % au răspuns negativ.


Procentul celor care afirmă că în ultimele 6 luni au mers la teatru, operă, concerte de muzică clasică este şi mai mic, 21,4%, cei care spuncă nu au mers la astfel de spectacole reprezentând 78,5% dintre cei chestionaţi.

Consumul cultural mai ridicat în rândul tinerilor

Conform analizei socio-demografice, consumul cultural - în cazul tuturor activităţilor enumerate - tinde să fie mai ridicat în rândul următoarelor categorii de populaţie: persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cele cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat şi angajaţii la stat.


Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie - 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Românii nu se mai duc la teatru! Participarea la spectacole și vizionarea de filme la cinematograf, în scădere

Ultimele Stiri
abonare newsletter