monitorulcj.ro Menu
Sănătate

România începe administrarea dozei 3 de vaccin: „Aceste măsuri sunt deosebit de importante"

Premierul Florin Cîţu a anunţat că din data de 28 septembrie va începe campania de vaccinare cu a treia doză de vaccin. El a spus că a treia doză va putea să o primească orice doritor, doar cu condiţia să fi trecut cel puţin şase luni de la rapel.

România începe administrarea dozei 3 de vaccin: „Aceste măsuri sunt deosebit de importante

 

 


„Am luat decizia ca începând cu 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua să înceapă doza a treia. Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinuri pe bază de ARN Mesager”, a transmis Florin Cîțu.

CNCAV recomandă doza 3:

- persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare
- persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ


„Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului de sănătate şi a unităţilor de învăţământ. Accesul la vaccinare este permis şi altor categorii populaţionale, care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală”, a precizat CNCAV.

Pentru persoanele imunizate cu Johnson&Johnson nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice.


Cum se face programarea pentru doza a treia?

Potrivit digi24.ro, programarea pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se va face prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.

Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, vaccinarea va fi făcută cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică. Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.


„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european”, mai arată CNCAV.

CITEȘTE ȘI


Clujul rămâne fruntaș la vaccinare