Sănătate

Servicii stomatologice gratuite pentru clujenii defavorizați. Programul social al UMF se reia

Persoanele defavorizate din Cluj pot fi tratate gratuit de profesori ai Universității de Medicină și Farmacie Cluj și medici stomatologi într-un program social, creat de universitate, Primăria Cluj-Napoca și Spitalul Județean de Urgență.

 

Programul „Promovarea sănătății orale prin creșterea accesibilității populației defavorizate la servicii stomatologice” al UMF Cluj, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, se reia.


 

Persoanele defavorizate din Cluj vor primi, în continuare, servicii stomatologice gratuite, decontate de Primărie. 


Cheltuielile care cad în sarcina Direcției de Asistență Socială și Medicală, conform Acordul de perteneriat, se suportă din bugetul pe anul 2021 - „Asigurări și asistență socială”, în limita sumei de 200.000 lei. 

Sute de clujeni defavorizați au fost tratați de profesori ai Universității de Medicină și Farmacie Cluj și medici stomatologi în acest program social, creat de universitate, Primăria Cluj-Napoca și Spitalul Județean de Urgență.


Lector al UMF Cluj și șef al Ambulatoriului de Stomatologie din Cluj, dr. Negucioiu Marius este responsabil de acest program social care vine în ajutorul persoanelor defavorizate, cu servicii de stomatologie gratuite..

Cine poate beneficia de servicii medicale în acest program?

Dr. Negucioiu a oferit mai multe detalii despre program într-un interviu acordat monitorulcj.ro, în luna iulie. Programul este destinat pensionarilor, persoanelor cu dizabilități în grad de handicap grav și accentuat, dar și clujenilor cu venituri reduse sau șomerilor neindemnizați.


Selectarea pacienților este făcută de Primărie, prin Serviciul de Asistență Socială:

„E vorba despre pensionari, care au drepturi bănești până la 1.000 lei, persoane cu dizabilități încadrate în grad de handicap grav și accentuat, șomerii neindemnizați, dar aflați în evidențele Agenției Județene de Ocupare a Forțelor de Muncă din Cluj și persoane cu venituri reduse, beneficiare de minim garantat sau masă la cantina de ajutor social, în condițiile legi. Selectarea pacienților se face strict de către Serviciul de Asistență Socială al Primăriei”, a spus doctorul.


Radiografiile sunt singurele proceduri pe care pacienții trebuie să le plătească:

„Persoanele care sunt trimise de Primărie sunt binevenite. Li se eliberează o adeverință, li se face o consultație primară, persoanele respective nu plătesc absolut nimic. Uneori, avem nevoie într-adevăr de radiografii, la unele analize complementare. Din păcate, nu avem un parteneriat cu niciun centru de radiologie și acelea într-adevăr și le plătesc, dar este vorba de sume de 20-30 de lei. Restul lucrurilor se fac gratuit, începând de la extracția dentară, asanare, igienizare, până la protezarea definitivă”, a mai spus șeful Ambulatoriului de Stomatologie.

Altruismul profesorilor, „asul din mâneca” programului caritabil

Înainte de realizarea programului caritabil actual, în urmă cu câțiva ani s-a mai încercat un proiect de acest fel, dar atunci a dat greș. 

Fișa electronică a pacientului este un real ajutor, având în vedere că acesta trebuie să meargă la mai multe catedre ale universității, „împrăștiate” prin oraș. Dr. Marius Negucioiu spune că de această dată totul este mai bine organizat.

„Proiectul anterior s-a oprit pentru că nu avea baza logistică, materială, nu era foarte bine organizat. De exemplu, acum când vine pacientul, i se realizează o fișă care este și electronică. Catedrele pe care le avem în cadrul Universității de Medicină și Farmacie, respectiv Medicină Dentară, sunt împrăștiate în mai multe locuri din oraș. Este dificil să trimiți pacientul cu o fișă în mână. Nu suntem serviciu de ambulanță să fie însoțit pacientul și atunci pe baza unei fișe electronice știm exact fiecare ce face și ce se întâmplă. Eu trimit pacientul la altă catedră în vederea realizării altor tratamente și automat pe baza fișei electronice au acces la toată fișa pacientului”, a spus doctorul.

Altruismul de care dau dovadă profesorii și medicii reprezintă „asul din mânecă” al acestui program: „Ajută mult la funcționarea acestui program altruismul multor cadre didactice din universitate, pentru că dacă nu vrei să te implici, nu te implici.Știm cu toții că din punct de vedere financiar stomatologia este o meserie destul de bănoasă și mulți s-ar da la o parte să facă acte de binefacere într-un program în definitiv social”, a mai spus dr. Marius Negucioiu. 

Medicul a evidențiat faptul că o importanță majoră o are ajutorul tehnicienilor dentari în programul social al UMF: „Echipa de tehnicieni dentari, care realizează toate lucrările protetice, nu sunt datori cu absolut nimic. Ei sunt doar tehnicieni demonstratori și toate lucrările pe care le fac, le fac gratuit. Timpul lor nu este plătit de nimeni și fără ei cu siguranță nu am reuși să facem nimic. Și aceștia sunt tot angajați ai Universității de Medicină și Farmacie”, a explicat dr. Negucioiu.

Mai multe detalii despre program aici:

Sute de clujeni defavorizați, tratați GRATUIT de medici stomatologi cu suflet mare ai UMF

 

CITEȘTE ȘI:

Nadim Al Hajjar, chirurg și profesor la UMF Cluj: „În sala de operație, detaliile fac diferența“

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter