Sănătate

Semnal de ALARMĂ, cu 3 săptămâni înainte de începerea școlii: „Deja se vede EFECTUL litoralului românesc”

Deja se simt efectele concediilor de pe litoralul românesc, unde s-au înghesuit în număr mare români nevaccinați, a avertizat șefa Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

 

 


Șefa INSP se declară îngrijorată de efectele epidemiologice pe care aglomerația de pe litoralul românesc le-ar putea avea, susținând că efectele nerespectării regulilor în aceste zone sunt deja vizibile.

 


Adriana Pistol este de părere că valul patru al pandemiei ar putea să nu fie unul foarte serios, însă doar dacă vaccinarea populației va continua.

„În teorie, în măsura în care va crește rata de vaccinare, în măsura în care avem deja în jur de 40-50% populație protejată, fie prin vaccinare, fie prin boală, în toate zonele, nu ar trebui să fie un val care să pună din nou probleme din punct de vedere al severității, ceea ce implică spitalizare și așa mai departe. Dar totul depinde de modalitatea în care și noi respectăm niște măsuri pentru că deja se vede efectul litoralului românesc, unde nu sunt aplicate și respectate măsurile. Acolo este cu predilecție populație nevaccinată. Aceste cifre pe care le vedem vin și susțin această ipoteză că ar trebui să nu fie un val foarte serios, dar încurajând foarte mult vaccinarea”, a declarat Adriana Pistol, într-o conferință de presă.


Potrivit mai multor specialiști, în România, vârful valului patru ar putea coincide cu perioada revenirii elevilor în bănci.

Câți copii s-au vaccinat până acum?

În prezent, în România există 30.000 de copii cu vârsta între 12-15 ani și 145.000 de tineri între 16 și 18 ani care sunt vaccinați împotriva COVID-19. Chiar dacă procentul tinerilor vacinați între 12-15 ani este mic, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu este optimist cu privire la eventualul val patru al pandemiei.


„Pentru copiii cu vârsta de 12-15 ani procentul celor vaccinați este de 4%, este într-adevăr foarte puțin, dar să nu uităm că a fost permisă vaccinarea doar începând cu data de 1 iulie. Pentru cei care sunt mai mari, 16-20 de ani, este de 20%. Oricum, în ambele situații sub media națională, care și așa nu este foarte ridicată“, a mai adăugat ministrul Educației.

El a declarat intr-o conferință din 25 iulie, că prezenţa fizică la cursuri este necesară pentru a stopa pierderile înregistrate nu numai în plan educaţional, ci şi în plan social, comportamental pentru elevi, studenţi şi cadre didactice.


În urmă cu un an, numărul de cazuri evolua de la circa 1.100 în prima zi de școală la 1500-1700 în zilele următoare, depășind 2.100 pe 30 septembrie.

Anul şcolar 2021-2022 începe pe 13 septembrie 2021 pentru elevi şi se încheie pe 11 iunie 2022, are 34 de săptămâni. Este împărţit în două semestre şi trei vacanţe, din care două pentru toţi elevii, plus o vacanţă pentru elevii din ciclul primar şi copiii de la grădiniţă, fiind unul dintre cei mai scurți ani școlar din istoria recentă.

CITEȘTE ȘI

541 cazuri de COVID în ultimele 24 de ore! Numărul infectărilor crește accelerat atât în țară, cât și în Cluj

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter